Sport/Voetbal
287870566
Voetbal

Statement CBV en KNVB tegen simuleren van blessures

GARDEREN - De belangenvereniging van Coaches Betaald Voetbal (CBV) en de KNVB hebben een beroep gedaan op de trainers om een einde te maken aan het simuleren van blessures door spelers tijdens wedstrijden. Dat gebeurde tijdens de algemene ledenvergadering van de CBV in Garderen, waarbij zo’n 300 trainers aanwezig waren.

Steeds vaker kwam het de afgelopen maanden voor dat trainers een van hun spelers – en dan meestal de doelman – opdracht gaven om te gaan liggen en een blessure te simuleren. De tijd die met de behandeling van zo’n blessure gemoeid was gebruikte de trainer om zijn ploeg van nieuwe tactische instructies te voorzien. ,,Reglementair gezien mag het en kan er weinig tegen gedaan worden”, stelde CBV-directeur Mario Captein. ,,Maar het druist in tegen fair-play."

Eerder al hadden de scheidsrechters aangegeven dat ze zich machteloos voelden om op te treden tegen dit soort geacteerde blessures. Volgens Captein hebben de technisch directeuren van de clubs uit de Eredivisie het statement onderschreven. In hun rondgang langs de clubs voor de start van het nieuwe seizoen zullen de scheidsrechters ook nog eens met klem een beroep doen op trainers en spelers om met het simuleren van blessures te stoppen.

Als er behoefte is aan een time-out tijdens een wedstrijd moeten er volgens Captain andere wegen bewandeld worden. Dan moet daartoe een voorstel ingediend worden bij de spelregelcommissie van de FIFA. ,,Wat nu gebeurt, gaat in tegen de sportieve waarden van de sport en het kijkplezier van de supporters", aldus het statement.