Sport/Wielrennen
288307480
Wielrennen

Davide Ballerini wint Omloop Het Nieuwsblad

Davide Ballerini is door het dolle na zijn winst in Omloop Het Nieuwsblad.

Davide Ballerini is door het dolle na zijn winst in Omloop Het Nieuwsblad.

NINOVE - Davide Ballerini heeft de eerste echte klassieker van het nieuwe wielerseizoen gewonnen. De Italiaan van Decuninck-Quick-Step wam na de 200 kilometer tussen Gent en Ninove als eerste over de finish in Omloop Het Nieuwsblad.

Davide Ballerini is door het dolle na zijn winst in Omloop Het Nieuwsblad.

Davide Ballerini is door het dolle na zijn winst in Omloop Het Nieuwsblad.

Ballerini hield de Brit Jake Stewart en de Belg Sep Vanmarcke achter zich. Het was voor de 26-jarige Italiaan na twee ritzeges in de Ronde van de Provence al de derde overwinning van het seizoen. „Dit is de Belgische openingsklassieker en ik rijd voor een Belgische ploeg. Het is een droom die uitkomt. Ik hou van dit soort koersen”, zei de 26-jarige Ballerini na afloop.

De eerste vijf renners die zich losmaakten van het peloton waren de Belgen Frederick Backaert en Kenny de Ketele, de Kazak Yevgeniy Fedorov, de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons en de Fransman Matis Louvel. Het gevluchte kwintet hield dat bijna negentig kilometer vol, tot zo’n veertig kilometer van de finish.

Valpartijtjes

In de tussentijd waren er hier en daar wat kleine valpartijtjes. Zo kwam onder meer Jumbo-Visma-renner Paul Martens ten val, net als Sonny Colbrelli. Ook oud-winnaar Sep Vanmarcke ging tegen het asfalt, maar alle fietsers konden hun tocht tot de eindstreep vervolgen.

Serieuzer werden de problemen bij een valpartij in het peloton, vlak voor de klim van de Wolvenberg. Opnieuw Colbrelli was daarbij betrokken, net als Marcus Burghardt van Bora-Hansgrohe. De ervaren Duitser leek er slecht aan toe te zijn. Op de Molenberg liet ook Jumbo-renner Olav Kooij zich gelden.

Alaphilippe maakt indruk

De jonge renner, recent overgeheveld vanuit de jeugdploeg naar de A-ploeg van Jumbo-Visma, bond de strijd aan met onder meer Alaphilippe en Matteo Trentin. Wereldkampioen Alaphilippe had echter nog een extra versnelling in huis en maakte zich opnieuw los. Op zo’n 25 kilometer van de streep kwam Zdenek Stybar, de ploeggenoot van Alaphilippe, echter ten val.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe

Kort voor de klim op de Muur van Geraardsbergen werd Alaphilippe weer ingerekend, waarna Gianni Moscon van Ineos-Grenadiers de leidende rol in de wedstrijd overnam. Op de Bosberg werd ook zijn aanval echter weer geneutraliseerd. In de sprint was Ballerini uiteindelijk (nadat Alexander Kristoff vlak voor de eindsprint nog lek had gereden) de snelste.

„Ik voel me bijzonder goed bij Deceuninck - Quick-Step, ze geloven in mijn kunnen. Mijn ploeggenoot Alaphilippe had me in de koers al gezegd dat het vandaag mijn dag zou worden. Als een wereldkampioen je dit komt melden, dan kan je net altijd iets meer. We reden met een hele groep renners naar de meet en mijn ploegmakkers deden voortreffelijk werk. Ze wisten me in de beste positie af te zetten. Deze overwinning geeft perspectieven voor de komende klassiekers die eraan komen.”

Geen Van der Poel en Teunissen

Mathieu van der Poel en Mike Teunissen ontbraken in ’de Omloop’. Van der Poel moest afgelopen maandag halsoverkop de UAE Tour verlaten, nadat een lid van zijn ploeg positief op corona had getest. Teunissen was nog te geblesseerd om in actie te komen.