Sport/Voetbal
288659675
Voetbal

Ajax heeft al bijna 70 miljoen euro opgehaald in Champions League

Steven Berghuis viert zijn treffer met medespelers.

Steven Berghuis viert zijn treffer met medespelers.

AMSTERDAM - Ajax heeft dit seizoen al bijna 70 miljoen euro in de Champions League verdiend. De club won dinsdag ook het afsluitende groepsduel met Sporting Portugal (4-2).

Steven Berghuis viert zijn treffer met medespelers.

Steven Berghuis viert zijn treffer met medespelers.

Alle deelnemers aan de groepsfase kregen een startpremie van 15,64 miljoen euro. De landskampioen uit Nederland heeft op basis van de zogenoemde coëfficentenranglijst met oude en recente prestaties in Europa nog eens recht op ruim 20 miljoen euro.

Ajax verdiende vervolgens met zes overwinningen op Sporting Portugal (1-5 en 4-2), Besiktas (2-0 en 1-2), Borussia Dortmund (4-0 en 1-3) 16,8 miljoen euro aan winstpremies. De drie thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena hebben de club een recette van zo’n 4 miljoen euro opgeleverd. Ajax moest dinsdag het thuisduel met Sporting in een lege Johan Cruijff ArenA afwerken, vanwege aangescherpte coronamaatregelen. Ajax krijgt verder naar schatting zo’n 3 miljoen euro uit de marketpool met televisierechten van de Champions League.

De kwalificatie voor de achtste finales wordt extra beloond met 9,6 miljoen euro. Voor Ajax komt de financiële injectie uit de Champions League extra gelegen. De club leed vorig seizoen tijdens de coronacrisis een verlies van ruim 8 miljoen euro. Lucratieve transfers van spelers naar topclubs bleven uit.

Bekijk hier de terugblik van chef voetbal Valentijn Driessen op de overwinning van Ajax. Artikel gaat verder onder de video.