Sport/Tennis
289741154
Tennis

Australische premier juicht verbanning Novak Djokovic toe: ’Besluit in het algemeen belang’

Novak Djokovic mag zijn titel in Australië niet verdedigen.

Novak Djokovic mag zijn titel in Australië niet verdedigen.

De Australische premier Scott Morrison juicht het toe dat Novak Djokovic na een soap die bijna twee weken duurde alsnog het land wordt uitgezet. De Servische tennisser heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus, maar dacht met een medische vrijstelling alsnog te kunnen meedoen aan de Australian Open. Het federale gerechtshof bepaalde zondag, één dag voor de start van het toernooi, dat de autoriteiten geldige redenen hadden om het visum van Djokovic in te trekken.

Novak Djokovic mag zijn titel in Australië niet verdedigen.

Novak Djokovic mag zijn titel in Australië niet verdedigen.

„Dit besluit is genomen vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en omdat het in het algemeen belang was om dit te doen”, schrijft Morrison op Facebook. „Ik ben blij met het besluit om onze grenzen sterk te houden en de Australiërs veilig te houden. Australiërs hebben veel offers gebracht tijdens deze pandemie en ze rekenen er terecht op dat het resultaat van die offers gewaarborgd blijft. Gedurende de pandemie hebben we samen één van de laagste sterftecijfers, één van de sterkste economieën en de hoogste vaccinatiegraad ter wereld bereikt.”

„Sterke grenzen zijn fundamenteel voor de Australische manier van leven. De regering neemt altijd besluiten en acties die nodig zijn om de integriteit van onze grenzen te beschermen. Ik dank het gerechtshof voor de snelle behandeling van deze zaak en het geduld van alle betrokkenen. Het is nu tijd om te beginnen met de Australian Open en weer te genieten van het tennis.”

Australian Open ’respecteert’ uitsluiten Novak Djokovic

De organisatie van de Australian Open „respecteert” de beslissing van het federaal gerechtshof in de zaak die Novak Djokovic had aangespannen. Dat staat in een korte verklaring van de Australische tennisbond, organisator van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

„Tennis Australia respecteert de beslissing van het federale gerechtshof. In lijn met de regels van de grandslams wordt de nummer 1-positie in de loting nu ingevuld door een lucky loser. We kijken uit naar een goede en spannende Australian Open 2022 en wensen alle deelnemers veel succes.”

Djokovic, negenvoudig winnaar van de Australian Open, was als nummer 1 van de wereld ook als eerste geplaatst in Melbourne. Zijn visum is echter ingetrokken en dus kan de Serviër niet meedoen. De Italiaanse ’lucky loser’ Salvatore Caruso neemt de plek van Djokovic in het speelschema over. Caruso, de nummer 150 van de wereld, was in de laatste ronde van de kwalificaties blijven steken.

ATP betreurt afwezigheid ’kampioen’ Djokovic op Australian Open

De internationale tennisbond ATP betreurt de afwezigheid van Novak Djokovic op de Australian Open. Een dag voor de start van het grandslamtoernooi kreeg de Servische nummer 1 van de wereld te horen dat zijn visum definitief wordt ingetrokken. „Dit markeert het einde van een reeks zeer betreurenswaardige gebeurtenissen”, schrijft de ATP in een reactie.

„Uiteindelijk moeten beslissingen van gerechtelijke autoriteiten met betrekking tot zaken als volksgezondheid worden gerespecteerd. Er is meer tijd nodig om de feiten te inventariseren en lessen te trekken uit deze situatie”, aldus de ATP.

Na een soap die bijna twee weken duurde, had het federale gerechtshof het laatste oordeel. De rechters oordeelden dat de Australische overheid geldige redenen had om het visum van Djokovic in te trekken. De 34-jarige Serviër moet het land nu verlaten. „Ongeacht deze situatie is Novak een van onze grootste kampioenen”, aldus de ATP. „Zijn afwezigheid op de Australian Open is een verlies voor de sport. We weten hoe turbulent de afgelopen dagen voor Novak zijn geweest en hoe graag hij zijn titel wilde verdedigen in Melbourne. We wensen hem het beste en kijken ernaar uit hem snel weer op de baan te zien.”

De overkoepelende organisatie van het mannentennis sluit de verklaring af met een oproep. „De ATP blijft alle spelers sterk aanbevelen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.” Djokovic heeft dat niet gedaan en daarmee begonnen alle perikelen van de afgelopen twee weken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop