Sport/Darts
2909997
Darts

Van Gerwen laatste troef voor wereldtitel

WK darts: hoe doen de Nederlanders het?

Regerend wereldkampioen Rob Cross en nummer een van de wereld Michael van Gerwen behoren beiden tot de favorieten voor de eindzege.

Regerend wereldkampioen Rob Cross en nummer een van de wereld Michael van Gerwen behoren beiden tot de favorieten voor de eindzege.

Liefst dertien Nederlanders begonnen aan het hoofdtoernooi van het PDC WK darts. Inmiddels is er nog maar eentje van over: Michael van Gerwen.

Regerend wereldkampioen Rob Cross en nummer een van de wereld Michael van Gerwen behoren beiden tot de favorieten voor de eindzege.

Regerend wereldkampioen Rob Cross en nummer een van de wereld Michael van Gerwen behoren beiden tot de favorieten voor de eindzege.

Hoe verloopt het toernooi tot op heden voor de Nederlanders? Bekijk hier het vervolg van het speelschema.

SPEELSCHEMA WK DARTS - DE NEDERLANDERS

Donderdag 13 december

 • Jeffrey de Zwaan - Nitin Kumar (India) 3-0
 • Jan Dekker - Lisa Ashton (Eng) 3-1
 • Rob Cross (Eng) - Jeffrey de Zwaan 3-1

Op de eerste dag van het WK ontsnapte Jan Dekker een een vroegtijdige uitschakeling. De 28-jarige darter uit Bolsward verloor de eerste set van een ontketende Lisa Ashton, één van de twee vrouwelijke deelneemsters. Hij werd op tijd wakker geschud en won alsnog met 3-1 in sets.

Jeffrey de Zwaan moest twee keer aan de bak. In de eerste ronde had hij geen kind aan Nitin Kumar, maar daarna trof de Nederlander direct regerend wereldkampioen Rob Cross. De Zwaan bood prima tegenstand en gooide zelfs een hoger gemiddelde dan zijn Britse tegenstander: 106,09 om 102,93. Toch stapte Cross na een mooi gevecht als winnaar van het podium.

Vrijdag 14 december

 • Danny Noppert - Royden Lam (Hongkong) 3-0

Het debuut van Danny Noppert verliep vlekkeloos. De 27-jarige Fries won in de eerste ronde vrij eenvoudig van Royden Lam uit Hongkong.

Zaterdag 15 december

 • Max Hopp (Dui) – Danny Noppert 3-0

Het WK zit erop voor Noppert. Tegen het Duitse talent Max Hopp verprutste hij zijn kansen vooral op de dubbels. Negentien (!) van de 22 pogingen gingen mis. Hopp profiteerde optimaal, kegelde Noppert uit het toernooi en voorkwam zo een Nederlands onderonsje in de derde ronde. De Duitser mag het nu namelijk opnemen tegen Michael van Gerwen.

 • Michael van Gerwen – Alan Tabern (Eng) 3-1

Michael van Gerwen beleefde in Alexandra Palace een bewogen avond. Vlak voor zijn opkomst werd hij bekogeld met bier. Dat schandalige incident zorgde voor een oponthoud van zo’n tien minuten. Na het verwisselen van zijn shirt en het uitspoelen van zijn ogen keerde Van Gerwen alsnog terug in de zaal. Daar liet Mighty Mike met een gemiddelde van 102,59 zien wie nu echt de baas is. Zo versloeg de Brabander zijn opponent Alan Tabern met 3-1 in sets. Over het incident zal echter nog lang worden nagepraat.

Zondag 16 december

 • William O’Connor (Ier) - Yordi Meeuwisse 3-0

Yordi Meeuwisse kon na één ronde direct zijn koffers weer inpakken. De debutant uit Poeldijk verloor in drie sets (0-3) van William O’Connor. In het derde bedrijf liet Meeuwisse, die slechts een gemiddelde van 84,82 gooide, twee kansen onbenut om een vierde en mogelijk vijfde set af te dwingen. Die missers werden hard afgestraft.

Maandag 17 december

 • Vincent van der Voort – Lourence Ilagan (Fil) 3-1

Vincent van der Voort plaatste zich maandagavond voor de tweede ronde via een 3-1 zege op de 40-jarige Lourence Ilagan. De Nederlander won de eerste set, maar verloor de tweede. Zowel in de derde als vierde set kreeg Ilagan een pijl om de set te winnen, maar beide keren faalde de man van de Filipijnen. Van der Voort profiteerde twee keer dankbaar, pakte de leg en uiteindelijk de set.

 • Raymond van Barneveld – Darius Labanauskas (Lit) 2-3

Rond middernacht voltrok zich in Alexandra Palace een drama. Raymond van Barneveld werd zonder enig mededogen door Darius Labanauskas uit het WK gekegeld. ’Barney’ behaalde niet zijn gewenste niveau en miste teveel kansen op de dubbels. Uiteindelijk verloor hij met 2-3 in sets. Daarmee is zijn afscheidstournee op een dramatische wijze begonnen.

Dinsdag 18 december

 • Darren Webster (Eng) – Vincent van der Voort 0-3

Vincent van der Voort rekende in rap tempo af met zijn Engelse opponent. Fast Vinny won negen legs en stond er slechts één af, waardoor hij binnen een uur al klaar was: 3-0. In de volgende ronde treft de Purmerender, die dinsdag 43 werd, Steve Beaton of Chris Dobey.

 • Ron Meulenkamp – Diogo Portela (Bra) 3-2

Ron Meulenkamp kwam na een 0-2 achterstand sterk terug en stuurde de Braziliaan Diogo Portela uiteindelijk toch nog met een nederlaag terug naar Brazilië. In de tweede ronde treft Meulenkamp een van de outsiders voor de titel: Michael Smith.

Woensdag 19 december

 • Geert Nentjes – Nathan Aspinall (Eng) 0-3

Het is Geert Nentjes (20) niet gelukt om de tweede ronde op het WK darts te bereiken. De jonge Nederlander verloor van Nathan Aspinall: 3-0. Zijn gemiddelde van 78 was niet genoeg tegen de Brit. Wel genoot hij van de ambiance: ’Ik stond te veel te genieten.’

 • Jeffrey de Graaf – Noel Malicdem (Fil) 2-3

Jeffrey de Graaf lukte het niet om de tweede ronde op het WK darts te halen. De Nederlander verloor in een spannend duel van Noel Malicdem: 2-3. Voor de Nederlander zijn de druiven wel zuur: voor de zesde keer op rij werd hij in de eerste ronde op het WK uitgeschakeld. „Heb ik een keer een mooie loting, doe ik er weer niets mee.”

 • Michael Smith (Eng) – Ron Meulenkamp 3-1

Ron Meulenkamp werd in de tweede ronde van het WK darts uitgeschakeld. De 30-jarige Nederlander verloor van Michael Smith, de nummer tien van de wereld. In de eerste set bood Meulenkamp prima tegenstand. Zijn gemiddelde per drie pijlen lag zelfs ruim drie punten (92 om 88,6) hoger. Toch moest hij de set met 2-3 in legs inleveren. In het vervolg van de partij ontliepen beide darters elkaar nauwelijks. Meulenkamp snoepte een set af van Smith, maar trok uiteindelijk toch net aan het kortste eind; 1-3 in sets. Smith kwam tot een gemiddelde van 94,51 tegenover 93,81 van Meulenkamp.

Donderdag 20 december

 • Jermaine Wattimena – Michael Barnard (Eng) 3-0

Jermaine Wattimena bekert verder na een uiteindelijk vrij eenvoudige 3-0 zege op Michael Barnard. In de eerste set werd de Nederlander nog gebroken, maar brak hij meteen terug en sleept de set uiteindelijk binnen. Van de zes daaropvolgende legs hoefde hij er nog maar eentje af te staan, waardoor Wattimena zonder veel moeite een ronde verder kwam. Tegenstander in de derde ronde is er eentje van formaat: Gary Anderson.

 • Mervyn King (Eng) – Jan Dekker 3-2

Een spannende inhaalrace heeft darter Jan Dekker niet naar de derde ronde van het WK gebracht. ’Doubledekker’ kwam tegen de ervaren Engelsman Mervyn King terug van een achterstand van 2-0 in sets. Hij zag zijn tegenstander maar liefst zeven pijlen voor de wedstrijd missen maar verloor alsnog: 2-3.

Vrijdag 21 december

 • Benito van de Pas – Jim Long (Can) 3-2

Benito van de Pas maakte het zichzelf onnodig lastig door een 2-0 voorsprong in sets weg te geven tegen de Canadees Jim Long, die terugkwam tot 2-2 en het initiatief in de vijfde set pakte. Van de Pas stond 2-0 achter in legs in de vijfde set, maar herpakte zich en won uiteindelijk met 5-3 de vijfde en beslissende set. In de derde ronde wacht Van de Pas een clash met Toni Alcinas, de bedwinger van Peter Wright.

 • Jelle Klaasen – Keegan Brown (Eng) 1-3

Het is darter Jelle Klaasen niet gelukt de tweede ronde te overleven op het WK darts (PDC). De Brabander moest in een matige partij zijn meerdere erkennen in Keegan Bown. Het werd 3-1 voor de Engelsman. De 34-jarige Klaasen stelde teleur met een gemiddelde van 79,25. Hij gooide slechts vijf keer een dubbel van de 22 kansen die hij kreeg. Ook gooide hij maar één keer een 180. Klaasen won nog wel de eerste set, maar ging zich steeds meer ergeren aan zijn tegenstander en begon steeds slechter te gooien. Brown won de laatste set door vijftig uit te gooien.

RONDE 3

Zaterdag 22 december

 • Jermaine Wattimena - Gary Anderson (Sco) 3-4

Jermaine Wattimena is gestrand in de derde ronde van het WK darts. De 30-jarige Nederlander moest in Alexandra Palace in een spannende partij met 4-3 buigen voor tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Wattimena nam nog wel de leiding door de eerste set te pakken. Anderson stoomde daarna door naar 3-1 in sets, al had de Nederlander één kans om de stand gelijk te trekken. Wattimena miste echter op bulls-eye. De Schot zag zijn tegenstander daarna op sensationele wijze terugkomen tot 3-3. In de spannende en beslissende set begon Wattimena sterk. Bij 3-3 in legs kon hij 170 uitgooien, maar mij miste na twee keer triple-20 de bulls-eye. Anderson brak en gooide de partij daarna overtuigend uit.

 • Michael van Gerwen - Max Hopp 4-1

Darter Michael van Gerwen heeft zich op het WK in Londen geplaatst voor de achtste finales. De nummer 1 van de wereld en favoriet voor de wereldtitel ontdeed zich in de derde ronde van de Duitser Max Hopp: 4-1. Van Gerwen pakte de eerste drie sets allemaal op overtuigende wijze, maar begon daarna even te haperen. Hopp pakte de vierde set met 3-0 en liep in de vijfde uit naar 2-0 in legs. Verder liet Van Gerwen het echter niet komen. De tweevoudig wereldkampioen pakte drie legs op rij en daarmee de winst.

Zondag 23 december

 • Vincent van der Voort - Chris Dobey 3-4

Vincent van der Voort slaagde er net niet in om de vierde ronde te bereiken. De Nederlander verkocht zijn huid duur tegen Chris Dobey. Uiteindelijk moest hij met 4-3 in sets buigen voor de Engelsman.

Donderdag 27 december

 • Toni Alcinas - Benito van de Pas 2-4

Benito van de Pas bereikte als laatste darter de achtste finales van het WK. ’Big Ben’ uit Tilburg versloeg Toni Alcinas in een volgepakt Alexandra Palace: 4-2.

ACHTSTE FINALES

Michael van Gerwen - Adrian Lewis 4-1

Met veel machtsvertoon heeft Michael van Gerwen zich bij de laatste acht darters op het WK geschaard. De als eerste geplaatste Brabander liet tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis uit Engeland vrij kansloos in de achtste finales: 4-1.

Vrijdag 28 december

ACHTSTE FINALES

Benito van de Pas - Brendan Dolan 1-4

Opnieuw bleek de achtste finales voor Benito van de Pas het eindstation. Tegen Brendan Dolan behaalde hij geen hoog niveau (gemiddelde van 86,67). Zijn Noord-Ierse opponent was zowel op scorend vlak als op het gebied van dubbel uitgooien beter. Zo droop Van de Pas na een 1-4 nederlaag in sets een illusie armer af.

KWARTFINALES

Zaterdag 29 december (vanaf 13.30 en 20.00 uur)

 • Kwartfinales

HALVE FINALES

Zondag 30 december (vanaf 20.00 uur)

 • Halve finales

FINALE

Dinsdag 1 januari 2019 (vanaf 21.00 uur)

 • Finale

FORMAT

 • Eerste ronde (best of 5 sets)
 • Tweede ronde (best of 5 sets)
 • Derde ronde (best of 7 sets)
 • Achtste finales (best of 7 sets)
 • Kwartfinales (best of 9 sets)
 • Halve finales (best of 11 sets)
 • Finale (best of 13 sets)

In elke ronde, met uitzondering van de eerste ronde (gewoon tot 3 legs), moet de beslissende set worden gewonnen met een verschil van twee legs. Bij 5-5 in legs volgt een allesbeslissende leg.