Sport/Wielrennen
291060
Wielrennen

Kristoff is Viviani net te snel af

Hofland derde in Herning

Moreno Hofland

Moreno Hofland

De Noor Alexander Kristoff heeft zondag in het Deense Herning bij de Europese kampioenschappen de wegrace bij de mannen gewonnen. Na 241 kilometer eindigde de koers in een massasprint. Kristoff versloeg de Italiaan Elia Viviani met een banddikte verschil en werd daarmee de opvolger van Peter Sagan, die vorig jaar de eerste editie van de EK-wegrace voor profs won. Moreno Hofland eindigde als derde.

Moreno Hofland

Moreno Hofland

In de slotfase deed Edvald Boasson Hagen, al dan niet gewild, goed werk voor zijn landgenoot Kristoff door aan te vallen. De Belg Jens Keukeleire en de Rus Nikolaj Trusov slopen mee en in de achtervolging hoefde Kristoff niets te doen dan hopen dat alles weer bij elkaar zou komen.

Kansloos

Boasson Hagen probeerde het kort voor de laatste kilometer nog alleen, maar op het lange rechte eind was hij kansloos tegen het aanstormende peloton. Daarin had Viviani de meeste steun en was er ook nog een forse valpartij. Kristoff drukte uiteindelijk zijn wiel net als eerste over de streep.

"Ik begon de sprint vroeg, Elia probeerde rechts van me in een gaatje te springen, maar dat was te krap. Ik heb hem geen ruimte gegeven, maar volgens mij heb ik niets verkeerds gedaan", vertelde de winnaar, die vorige week nog de Prudential RideLondon won. Hoewel ze niet altijd even goede vrienden zijn, loofde Kristoff nadrukkelijk Boasson Hagen. "Het was een goede aanval, het lukte hem bijna. We hebben het als ploeg hier uitstekend gedaan."