Sport/Wielrennen
2918628
Wielrennen

Dertiende regenboogtrui lonkt voor Vos

’Het wordt nooit saai’

Marianne Vos gaat in Yorkshire voor dertiende regenboogtrui.

Marianne Vos gaat in Yorkshire voor dertiende regenboogtrui.

DÉNIA - Het wereldkampioenschap wielrennen in het Engelse Yorkshire wordt komend jaar het grote doel voor Marianne Vos.

Marianne Vos gaat in Yorkshire voor dertiende regenboogtrui.

Marianne Vos gaat in Yorkshire voor dertiende regenboogtrui.

Vos blijft vechten voor de hoogste trede op het podium, ook al heeft ze daar al zo vaak gestaan. „Al heb ik inmiddels twaalf regenboogtruien, een dertiende zou heel mooi zijn. Ik heb het niet nodig om te bewijzen dat ik er weer ben, maar het is wel iets ultiems om naartoe te werken. Als het dan op die dag allemaal klopt, is dat het beste gevoel wat je kunt hebben”, zei de 31-jarige kopvrouw van het vrijdag gepresenteerde vrouwenteam CCC-Liv.

Ook in haar veertiende seizoen op het hoogste niveau voelt Vos de gretigheid van binnen branden. „Jaren geleden heb ik me weleens afgevraagd hoe ik het zou moeten volhouden om steeds weer zo diep te gaan, van alles voor de sport te doen en naar nieuwe trainingsmethodes te zoeken. Ik zie echter elk jaar opnieuw dat er nog zoveel valt te ontdekken en te leren. Nee, ik merk gewoon dat ik nog niet ben uitgegroeid. Daardoor wordt het nooit saai of een sleur voor me. Oké, hier op het trainingskamp heb je wel zoiets van: dit was vroeger super opwindend. Dat gevoel is enigszins veranderd. Aan de andere kant: ik maak kennis met nieuwe ploegmaatjes, krijg nieuw materiaal, dat soort dingen maakt het gelijk weer leuk.”

Op weg naar de mondiale titelstrijd hoopt Vos ook goed te zijn in koersen als Strade Bianche en de Amstel Gold Race, wedstrijden die ze nog nooit wist te winnen. Ook een race als het Europees kampioenschap, dat ergens in Nederland zal plaatshebben, heeft nadrukkelijk haar belangstelling. „Maar we werken er vooral aan dat ze in Yorkshire op haar best is”, zei ploegleider Jeroen Blijlevens in het Spaanse Dénia. „Voor die tijd is het vooral een kwestie van laten zien dat ze kopvrouw-waardig is.”

Vos, die ook aantreedt in de Giro Rosa, is zelf van mening dat ze geen specifieke tussendoelen hoeft te stellen om scherp te zijn. „Het is wel nuttig om bepaalde stippen aan de horizon in de gaten te houden. Kampioenschappen zijn dan mooie ijkmomenten. Al is alles ondergeschikt aan de koers in Yorkshire.”