Nieuws/Sport
292723
Sport

Hassan stelt teleur op 1500 meter

Sifan Hassan begrijpt er niets van.

Sifan Hassan begrijpt er niets van.

Sifan Hassan heeft maandag in het Olympisch Stadion in Londen een flinke tegenvaller moeten slikken op de 1500 meter. Ze finishte als vijfde. 

Sifan Hassan begrijpt er niets van.

Sifan Hassan begrijpt er niets van.

De Keniaanse olympisch kampioene Faith Kipyegon pakte het goud. Het zilver ging naar de Amerikaanse Jenny Simpson, terwijl Caster Semenya aan de haal ging met het brons.

De topfavoriete, die na afloop totaal van slag was, liep de eerste twee ronden achteraan, om vervolgens met een noodgang naar de eerste plaats op te rukken. Als koploopster ging de 24-jarige Arnhemse de slotronde in.

Het tempo lag hoog, maar ze leek stand te houden. In de laatste meters verkrampte Hassan echter en stoven Kipyegon, Simpson, Semenya en de Brits Laura Muir nog over haar heen.

De winnende tijd van Kipyegon was 4.02,59, ruim boven de beste tijd die Hassan eerder dit jaar bij de FBK Games liep: 3.56,14.

Hassan gold op voorhand als grote favoriete voor de titel. Ze liep dit jaar de drie beste tijden in de wereld op de 1500 meter en plaatste zich in Londen overtuigend voor de finale.

Hassan, geboren in Ethiopië maar sinds 2013 in het bezit van een Nederlands paspoort, won op de vorige WK twee jaar geleden brons.

Ze doet later op de WK in Londen ook nog mee aan de 5000 meter.