Sport/Wielrennen
294758
Wielrennen

Amerikaan loopt mooie klus mis

Dopingautoriteit zit Armstrong dwars

Lance Armstrong in zijn studio.

Lance Armstrong in zijn studio.

De Amerikaanse dopingautoriteit blijft Lance Armstrong het leven lastig maken. De ex-wielrenner loopt een mooie klus mis door bemoeienis van USADA. 

Lance Armstrong in zijn studio.

Lance Armstrong in zijn studio.

Armstrong manifesteert zich de laatste maanden steeds nadrukkelijker in de wielerwereld. Tijdens de Tour de France presenteerde hij een succesvolle show, waarin hij dagelijks het koersverloop besprak. De podcast werd ongeveer vijf miljoen keer gedownload. 

De organisatie van de Colorado Classic was voornemens om Armstrong te betalen om tijdens de Amerikaanse rittenkoers (10-13 augustus) hetzelfde te doen. "Maar na een gesprek met USADA hebben we besloten om niet met Armstrong in zee te gaan", aldus woordvoerder Ben Davis.

Eerder was de organisatie nog laaiend enthousiast. Armstrong moest de race vanuit 'een fris en goed geïnformeerd perspectief' gaan analyseren. Colorado Classic dreigde bij een eventuele samenwerking echter haar status als 2.HC-race (een meerdaagse koers van de buitencategorie, één trap onder de WorldTour) kwijt te raken, waarna het besluit werd teruggedraaid. 

Armstrong, wiens zeven Tour de France-zeges hem na zijn dopingbekentenis werden ontnomen, zit een levenslange schorsing uit. De 45-jarige Texaan mag zodoende niet deelnemen aan activiteiten of competities die worden georganiseerd onder de regelgeving van de werelddopingautoriteit.