Sport/Voetbal
2948217
Voetbal

Advocaat: ’Met mannelijk voetbal maken wij een kans’

Dick Advocaat.

Dick Advocaat.

UTRECHT - Trainer Dick Advocaat heeft een belangrijke boodschap voor zijn spelers van FC Utrecht in de aanloop naar de thuiswedstrijd van zondag tegen Ajax.

Dick Advocaat.

Dick Advocaat.

Om iets te presteren tegen Ajax zal FC Utrecht beter voor de dag moeten komen dan het heeft gedaan tegen Feyenoord, beseft Advocaat. „De organisatie stond goed, maar aanvallend hebben we te weinig gebracht. We moeten niet te lang bij gisteren stil blijven staan. Het is belangrijk dat we in ieder geval wat mannelijker spelen tegen Ajax dan wat we tegen Feyenoord hebben laten zien. Dat vond ik wat te slap.

Advocaat weet dat hij het met zijn ploeg over een andere boeg moeten gooien. „De spelers die gisteren minder waren weten ook dat ze beter moeten presteren, want er zit toch een bepaalde concurrentie in de groep. Ajax heeft voetballend ontzettend veel kwaliteit. Dan moet je dus mannelijker spelen en de duels opstellen. We hebben een voetballend middenveld, maar puur voetballend is Ajax beter, dus daar moeten we wat tegenover stellen.”

Angstgegner

FC Utrecht is net als PSV een angstgegner van Ajax. Beide clubs wonnen deze eeuw al tien keer voor eigen publiek van de recordkampioen uit Amsterdam. FC Utrecht verloor in de Eredivisie slechts één van de laatste negen thuiswedstrijden tegen de grote rivaal uit de hoofdstad.

Advocaat had niet echt een antwoord op de vraag waarom FC Utrecht beduidend beter tegen Ajax presteert dan bijvoorbeeld Feyenoord dat doet. „Je weet dat je in De Kuip kan verliezen, die naam heeft Feyenoord. Voor iedereen is het sowieso moeilijk om daar te winnen. Ajax schijnt het volgens de statistieken hier altijd moeilijk te hebben. FC Utrecht is voor Ajax een angstgegner. Of dat terecht is, weten we pas zondag. Ik hoop dat ze het waarmaken.”

Toekomstplannen

Advocaat is zeer geliefd in de Domstad, maar maakt geen haast met zijn toekomstplannen. De trainer is niet van plan FC Utrecht nog voor het einde van het jaar duidelijkheid te verschaffen. „Nee, dat hoeft helemaal niet”, stelt de Kleine Generaal. „En zelfs in de winterstop hoef ik geen beslissing te nemen. Ik laat het wel weten als ik eruit ben. Ik moet beslissen of ik volgend seizoen nog trainer wil zijn en zo ja waar.”

Advocaat heeft er begrip voor als FC Utrecht niet heel lang meer wil wachten op zijn beslissing. „Misschien nemen ze daarom wel een ander”, zei hij. „Dat zou kunnen.”

John van den Brom is al vaak in verband gebracht met de functie van hoofdtrainer van FC Utrecht. Advocaat liet afgelopen week al weten dat hij de huidige trainer van AZ niet als een concurrent ziet. „Maar dat was allesbehalve denigrerend bedoeld”, zei hij. „Ook John is een goede coach.”

Bekijk hier het programma en de stand in de Eredivisie