Sport/Wielrennen
2949708
Wielrennen

Verhoeven heeft nu een ploeg om te winnen

Jumbo-Visma gaat wedstrijden anders in

De schaatsers en wielrenners van Team Jumbo-Visma.

De schaatsers en wielrenners van Team Jumbo-Visma.

VEGHEL - Met Primoz Roglic mikt wielerploeg Jumbo-Visma op een topnotering in de Giro d’Italia. Met Steven Kruijswijk wordt in de Tour het podium gezocht, al wil de Brabander zich liever met spectaculair aanvallen laten zien dan met meesluipen.

De schaatsers en wielrenners van Team Jumbo-Visma.

De schaatsers en wielrenners van Team Jumbo-Visma.

„Vier jaar geleden stonden we aan de onderkant van de WorldTour. We zaten nog met de erfenis van Rabobank dat gestopt was waardoor ons budget ongeveer halveerde. En een verwachtingspatroon dat wel hetzelfde bleef”, zegt ploegleider Nico Verhoeven.

Nico Verhoeven durft het nieuwe wielerseizoen hoog in te zetten.

Nico Verhoeven durft het nieuwe wielerseizoen hoog in te zetten.

Lotto-Jumbo, zoals de ploeg toen heette, boekte slechts zes overwinningen in 2015. Het afgelopen jaar waren dat er 33, onder meer dankzij Dylan Groenewegen die zich sterk ontwikkelde. Het veranderde het aanzien in het peloton. Verhoeven: „Je krijgt meer ruimte. Als je eerder in tweede stelling wilde rijden, keken andere ploegen van: wat komen die hier doen? We hadden er ook niets te zoeken.”

Met Groenewegen, Roglic, Kruijswijk en nieuwkomers Tony Martin en Wout van Aert kan de ploeg op meerdere fronten meedoen om de zeges. De sterke groep heeft zeker ook te maken met de zekerheid die sponsor Jumbo, en sinds vorige week ook het aangesloten Visma, bood. De ploeg is voor minimaal vijf jaar verzekerd van financiële steun. Verhoeven: „Intern wisten we al dat we verder konden kijken. De sponsor zag in dat je, als je voor de lange termijn kiest, ook je team kunt uitbouwen. We hadden goede renners maar die moet je ook zekerheid kunnen bieden.”

Voor een verdere uitbouw gaat Jumbo-Visma zich ook richten op het opleiden van jonge renners. Vanaf 2020 moet er een opleidingsploeg komen. Vrijdag ging het op het hoofdkantoor van Jumbo vooral over de successen van afgelopen jaar en de verwachtingen voor komend jaar. „Met George Bennett wonnen we in 2017 voor het eerst een rittenkoers in de WorldTour. Vorig jaar pakte Primoz er zelfs twee met Baskenland en Romandië. Nee, ik zeg niet dat dat er nu drie worden. Maar je gaat nu wel anders wedstrijden in. Met een plan om te winnen.”