Nieuws/Sport
2951734
Sport

’Wada moet Russen weer in de ban doen’

Rusada, het antidopingbureau van de Russen.

Rusada, het antidopingbureau van de Russen.

De baas van het Amerikaanse antidopingbureau USADA, Travis Tygart, heeft ’s werelds antidopingbureau WADA opgeroepen het Russische laboratorium opnieuw in de ban te doen. Dat zou er toe kunnen leiden dat de Russen ook voor de komende Olympische Spelen, in 2020 in Tokio, worden uitgesloten.

Rusada, het antidopingbureau van de Russen.

Rusada, het antidopingbureau van de Russen.

Die oproep volgde na het mislukte ebzoek van WADA aan het laboratorium van Moskou, De controleurs kregen de gewenste gegevens niet. Het wel krijgen van de betreffende informatie over het eventuele dopingverleden van Russische atleten was een voorwaarde om het Moskouse lab te weer te erkennen en de accreditatie terug te geven.

In september hief het WADA de schorsing van Rusada op, die het ongeveer drie jaar eerder had gekregen wegens een omvangrijk dopingschandaal in het land.

Het WADA verwacht op basis van meer informatie nog meer bewijs over dopinggebruik van Russische atleten te verkrijgen. Ook na de mislukte bijeenkomst hielden de Russen vol te willen meewerken. „Er zijn een paar technische zaken die moeten worden opgelost. Iedereen is tevreden tot nu toe. Ik verwacht dat de delegatie van WADA op korte termijn terugkeert”, zei een woordvoerder.