Sport/Voetbal
295179370
Voetbal

Erik ten Hag geniet van ’heerlijke speler’ Kudus

Mohammed Kudus.

Mohammed Kudus.

AMSTERDAM - Trainer Erik ten Hag had weinig te klagen na de eenvoudige zege van Ajax op RKC Waalwijk. „Het was een prima middag, 3-0 en klaar”, zei hij.

Mohammed Kudus.

Mohammed Kudus.

Ten Hag keek er een beetje van op dat PSV, AZ en Feyenoord het dit weekeinde zo lastig hadden tegen respectievelijk FC Emmen (2-1), PEC Zwolle (1-1) en FC Twente (1-1). „Dat had ik niet verwacht, want in de eerste speelronde wonnen ze vrij eenvoudig. Maar ik heb mijn spelers wel gewaarschuwd voor dit duel met RKC. Maar goed, we hebben een goede wedstrijd neergezet. Ik heb veel goede aanvallen gezien. We hadden alleen wat vaker kunnen scoren.”

Ten Hag snapte waarom de aanwezige supporters Mohammed Kudus tot man van de wedstrijd kozen. „Hij is een heerlijke speler. Al moet hij nog wel leren goed positie te kiezen. Daar heeft hij wedstrijden voor nodig. Dat kon nu omdat Ryan Gravenberch er niet was.”

Ten Hag wilde niet bevestigen of ontkennen dat Gravenberch positief getest heeft op corona. „Dat is vanwege privacyredenen”, zei hij. Wel vertelde hij dat de reservebeurt van Sergiño Dest niets te maken had met een mogelijke transfer naar Bayern München. „Ik vond dat we een back als Martínez nodig hadden.”

Kudus

„Het is natuurlijk het belangrijkste dat we hebben gewonnen”, zei de Ghanees na de zege van Ajax op RKC Waalwijk (3-0). „Maar ik ben er best een beetje trots op”, doelt Kudus op zijn uitverkiezing tot man van de wedstrijd.

Kudus mocht beginnen als linkshalf, de positie van de afwezige Gravenberch. „Dat is een nieuwe positie voor mij. Ik speelde altijd ergens voorin of als aanvallende middenvelder”, zei de 20-jarige Afrikaan. „Maar ik denk wel dat hij daar heel erg goed bij ons uit de voeten kan”, vulde trainer Ten Hag aan.

Kudus liet zien wat zijn sterke punten zijn. „Ik dribbel graag en af en toe een trucje is ook leuk” lachte hij. „Ik moet nog wel beter positie kiezen. Mijn teamgenoten helpen me daarbij”, aldus de voetballer die afgelopen zomer overkwam van FC Nordsjælland.

Kudus had de clubs voor het uitkiezen, na twee goede seizoen in Denemarken. „Maar ik heb mijn instinct gevolgd”, zei hij. „Na een gesprek met de trainer van Ajax wist ik waar ik heen wilde. Ajax speelt zoals ik wil voetballen. Hier wil ik me verder ontwikkelen.”