Nieuws/Sport
295235
Sport

Mexicaans international bestraft voor drugsbanden

Rafael Márquez

Rafael Márquez

MEXICO CITY - Voormalig Barcelona-voetballer Rafael Márquez (38) wordt door het Amerikaanse ministerie van Financiën bestraft wegens zijn banden met het Mexicaanse drugskartel. Volgens dat departement zou hij een stroman zijn van een verdachte drugsbaas. De tegoeden van Márquez in de VS worden bevroren.

Rafael Márquez

Rafael Márquez

Márquez is Mexicaans international, speelde 131 interlands en deed mee aan vier WK's. In Europa speelde hij behalve voor Barcelona eveneens voor AS Monaco en Hellas Verona. In de VS kwam hij uit voor Red Bull New York.

Hij is afkomstig uit de provincie Michoacan, een Mexicaanse streek die wordt geteisterd door bendeoorlogen en drugssmokkel. Márquez zou volgens het Treasury Department financiële banden hebben met Raul Flores Hernandez, een verdachte die in verband wordt gebracht met het beruchte Sinaloa-kartel.

Volgens documenten die het ministerie heeft vrijgegeven, zou Marquez via zijn voetbalschool Escuela de Futbol Rafael Márquez en via diverse sportscholen zakelijke relaties onderhouden met de drugsbaas.

Zijn huidige club, Atlas in Guadalajara, kon woensdag nog geen reactie geven op de sancties tegen de speler. De aanpak van Márquez en tal van andere Mexicaanse prominenten past in het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump om de drugskartels hard aan te pakken. Behalve de bedrijven van Márquez zijn nog tientallen ondernemingen van Mexicanen aangepakt, die in verband worden gebracht met de drugsbaas.

Márquez maakte tijdens het laatst gehouden WK voetbal, in 2014, deel uit van de Mexciaanse selectie. De verdediger beging toen in de achtste finales tegen Nederland in de slotfase in het zestienmetergebied een overtreding op Arjen Robben, waardoor Oranje (na een benutte strafschop door Klaas-Jan Huntelaar) de kwartfinales bereikte.