Sport/Darts
2952806
Darts

Nederlandse darter kan met opgeheven hoofd naar huis

Dappere Wattimena in thriller ten onder tegen Anderson

Jermaine Wattimena

Jermaine Wattimena

Jermaine Wattimena is zaterdag uitgeschakeld op het WK darts. De 30-jarige Nederlander verloor in Alexandra Palace in de derde ronde na een sensationele strijd van tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson: 4-3.

Jermaine Wattimena

Jermaine Wattimena

De Schot treft in de achtste finale de winnaar van de partij tussen Vincent van der Voort en Chris Dobey.

De eerste set ging verrassend, maar vooral heel rap naar Wattimena, die vanwege zijn snelle manier van gooien ook wel The Machine Gun wordt genoemd. De eveneens pijlsnelle Anderson, de nummer vier van de wereld, schakelde vervolgens een tandje bij en knalde binnen no-time naar een 2-1 voorsprong in sets.

In het vierde bedrijf kreeg Wattimena, die op dit moment de 29e plek bezet op de Order of Merit, in de vijfde leg een kans om helemaal terug in de wedstrijd te komen, maar hij miste een kans op bulls-eye, waarna Anderson wel raad wist met dubbel twintig. Zo werd het geen 2-2, maar 3-1.

Gary Anderson moest diepgaan tegen Jermaine Wattimena.

Gary Anderson moest diepgaan tegen Jermaine Wattimena.

Wattimena hervond knap zijn focus en maakte er 3-2 van. Een echte comeback leek er niet meer in te zitten, maar tot verrassing van alles en iedereen in Ally Pally miste Anderson maar liefst vijf wedstrijdpijlen op een rij, waardoor de Nederlander de stand gelijk trok: 3-3.

Wattimena nam in de beslissende set een 1-0 voorsprong en won dankzij enkele kapitale missers van The Flying Scotsman ook de tweede leg. Maar na het missen van een wedstrijdpijl op bulls-eye (finish 170) zag hij Anderson het weer 2-2 maken.

Om te winnen moesten nu twee legs op een rij worden gewonnen. Na twee legs die met de pijlen ’meegingen’ forceerde Anderson een break en tilde hij de stand naar 4-3 in legs. Via een finish van 58 trok hij de zege vervolgens naar zich toe. Dit keer was het bij de ’eerste’ wedstrijdpijl raak, waardoor Wattimena teleurgesteld, maar met opgeheven hoofd naar huis zal gaan.

Jamie Lewis

Eerder op de dag zorgde Jamie Lewis voor de uitschakeling van de als vijfde geplaatste Daryl Gurney. De Noord-Ier kwam terug van een 3-1-achterstand, maar verloor alsnog van de Welshman. Geplaatste spelers als Peter Wright, Raymond van Barneveld, Simon Whitlock en Gerwyn Price waren al in de tweede ronde naar huis gestuurd.

Bekijk hier het programma en de uitslagen van het WK darts.