Sport/Wielrennen
2953708
Wielrennen

Brand beste in blubberrit van Namen

Lucinda Brand sluit de race in Namen winnend af.

Lucinda Brand sluit de race in Namen winnend af.

NAMEN - Lucinda Brand heeft de gevestigde elite in het veldrijden afgetroefd in de wereldbekerwedstrijd in Namen.

Lucinda Brand sluit de race in Namen winnend af.

Lucinda Brand sluit de race in Namen winnend af.

De Nederlands kampioene was in haar element op het loodzware modderparcours in de Belgische plaats. Brand boekte haar derde zege van het seizoen. Ze was eerder de beste in de wereldbeker in het Tsjechische Tabor en in de Druivencross in Overijse.

Na twee ronden zette de 29-jarige Brand zich aan kop van de wedstrijd. De renster van Sunweb kon beter dan wie ook overweg met de glibberige sporen en de steile hellingen. Geleidelijk aan nam ze afstand van Marianne Vos en Annemarie Worst, die duelleerden om de overige twee ereplaatsen.

Vos spurtte op 27 seconden achterstand naar de tweede plaats en verstevigde haar leidende positie in het wereldbekerklassement. Worst werd derde. Denise Betsema, de revelatie van dit seizoen in het veldrijden en winnares van de vorige wereldbekercross in Koksijde, moest veel toegeven en eindigde als zevende op bijna een minuut. De Belgische wereldkampioene Sanne Cant kwam al vroeg in de race door een leeglopende band op achterstand en passeerde de finish pas als dertiende.

Brand was zelf ook wel verrast met haar optreden. „Ik had dit niet verwacht in zo’n sterk veld in een wereldbekerwedstrijd. Het was heel glibberig, maar wel leuk. Het waren zware omstandigheden. Dit is de bevestiging dat ik op het hoogste niveau kan winnen. Het is heel gaaf om deze mooie cross op mijn naam te hebben staan”, zei ze op het Belgische Sporza.