Sport/Wielrennen
2959550
Wielrennen

Van der Poel ook op Zolder oppermachtig

Mathieu Van Der Poel is simpelweg te goed voor iedereen.

Mathieu Van Der Poel is simpelweg te goed voor iedereen.

Veldrijder Mathieu van der Poel blijft zijn concurrenten geselen. In de wereldbekercross van Heusden-Zolder liet hij al in de derde van negen ronden het hele veld achter.

Mathieu Van Der Poel is simpelweg te goed voor iedereen.

Mathieu Van Der Poel is simpelweg te goed voor iedereen.

In vloeiende stijl reed de Europees kampioen van Corendon-Circus naar zijn achttiende zege van het seizoen, de vijfde op rij in de wereldbeker. Wereldkampioen Wout van Aert reed al in de eerste ronde lek, maar bleef nog enigszins in de buurt van de Nederlander. De Belg werd tweede op 16 seconden.

Nieuwenhuis derde

De derde plek was voor de Nederlander Joris Nieuwenhuis, de wereldkampioen bij de beloften van 2017. Zondag, bij de wereldbekercross in Namen, was de renner van Sunweb al vierde. De Belg Toon Aerts, nog steeds leider in het wereldbekerklassement, werd vierde. David van der Poel (7e), Lars van der Haar (8e) en Corné van Kessel (9e) eindigden ook bij de eerste tien.

Aerts heeft in het klassement Van Aert en Van der Poel, die de eerste twee WB-crossen in de Verenigde Staten liet schieten, achter zich. Hij zal zich bij de volgende cross in het Franse Pont-Château vooral zijn landgenoot in de gaten moeten houden. Van der Poel kondigde eerder al aan de voorlaatste cross om de wereldbeker niet te rijden.

Geen prioriteit

„Ik heb de eerste twee ook laten schieten, het klassement heeft geen prioriteit”, legde hij bij Sporza uit. Van der Poel focust zich op het WK, op 3 februari in Denemarken. Vorig seizoen was hij ook oppermachtig, om vervolgens juist op de dag van de wereldtitelstrijd in Valkenburg een offday te hebben. Van Aert profiteerde en werd voor de derde keer wereldkampioen.

Op het snelle parcours van Zolder reed Van der Poel het grootste deel alleen voorop. „Toon Aerts wilde doortrekken vanaf de start. Ik had de eerste drie ronden geen behoefte om over te nemen.” Daarna ging het hard en maakte hij amper fouten. „Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een relaxed tempo. Van Aert bleef aandringen, dus ik ben daarna weer wat harder gaan rijden.”

Van Aert gelooft erin

Van Aert lijkt op tijd in vorm te raken, had ook Van der Poel gezien. „Hij wordt beter. Misschien was het zonder die lekke band wel spannend geworden.”