Nieuws/Sport
296898210
Sport

Schippers voor vijfde keer beste op 100 meter

Dafne Schippers

Dafne Schippers

DEN HAAG - Dafne Schippers is in Den Haag naar de Nederlandse titel gespurt op de 100 meter.

Dafne Schippers

Dafne Schippers

De Utrechtse vedette noteerde in de finale, met tegenwind, een tijd van 11,33 seconden. Haar eeuwige rivale Jamile Samuel snelde naar het zilver in 11,52. De pas 16-jarige N’Ketia Seedo pakte het brons in 11,61.

Het was de vijfde nationale titel op de 100 meter voor de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter. Vorig jaar ging het mis in haar eigen Utrecht. Toen maakte ze een valse start en moest ze tot haar grote ergernis afdruipen zonder dat haar thuispubliek haar in actie kon zien. „Dat speelde niet echt mee in mijn hoofd. Een valse start kun je maar beter zo snel mogelijk vergeten”, zei ze na de finale.

De 11,33 was geen toptijd, maar dat zat er met de pittige tegenwind op de baan aan de Laan van Poot niet in. „Toch ben ik tevreden. Ik ben puntjes op de ’i’ aan het zetten en deze race was wel netjes. Ik heb veel wedstrijden gelopen in de Diamond League en hoewel de tijden nog niet erg aansprekend waren, voel ik wel dat er meer inzit. Ik lig absoluut op koers voor de WK later dit jaar in Doha.”

Schippers heeft nog een beetje meer inhoud nodig, zei ze. „Ik merk op de 200 meter dat ik op het laatste stuk nog te veel inlever. Daar moet ik aan werken. En de komende wedstrijden in de Diamond League wil ik echt tijden lopen die meetellen. De 100 en 200 meter zijn voor mij even belangrijk, ook al besef ik dat goud in Doha op de 100 meter moeilijk zal worden. Er is een aantal atletes die in de 10,7 heeft gelopen en dat is voor mij denk ik te veel gevraagd. Maar op de 200 wil ik zeker mijn titel prolongeren.”

Mannen

Hensley Paulina heeft bij de NK atletiek in Den Haag de titel veroverd op de 100 meter. Hij won de finale in 10,35. Chris Garia finishte als tweede in 10,41. Churandy Martina werd onttroond als kampioen. De routinier eindigde als derde in 10,42.

Paulina was vooral blij dat hij weer een keer individueel kon bewijzen dat hij tot de Nederlandse sprinttop behoort. „De afgelopen jaren ging het vaak mis op de NK, meestal omdat ik een valse start maakte”, zei hij na afloop. „Ik heb meestal een snelle reactie. Voor deze finale kreeg ik als opdracht van de coach mee om beter op het startschot te letten. Ik was dus ook niet goed weg, maar ik kon ontzettend goed doortrekken op het laatste stuk.”

Toptijden waren niet mogelijk op de atletiekbaan aan de Laan van Poot. Daarvoor stond er iets te veel tegenwind. Bovendien kregen de mannen twee keer een herstart, wat ook niet bevorderlijk was voor de concentratie. „We kennen elkaar zo goed, zijn trainingsmaatjes. De sfeer was lacherig bij de start, ik had niet veel last van spanning. En nu ben ik heel blij. Normaal ben ik niet zo’n lachebek, maar nu zie je een big smile.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd