Sport/Darts
2975664
Darts

Mighty Mike voor derde keer wereldkampioen

Michael van Gerwen wint WK darts

Van Gerwen met de beker

Van Gerwen met de beker

ALEXANDRA PALACE - Michael van Gerwen (29) is voor de derde keer in zijn loopbaan wereldkampioen darts geworden. In de finale in Alexandra Palace versloeg hij Michael Smith met 7-3.

Van Gerwen met de beker

Van Gerwen met de beker

Voor Mighty Mike was het de vierde keer dat hij in de finale stond van het WK darts. In 2014 en 2017 bleek hij al de sterkste ter wereld, in 2013 verloor hij in de eindstrijd. Voor de darter uit Vlijmen bestond er voor het toernooi maar één doel: weer kampioen worden.

Met in de eerste leg meteen een ’out’ op de bull, begon Van Gerwen dan ook uitstekend. Bully Boy begon wat zenuwachtig, waardoor het al snel 2-0 in legs werd. Maar Smith vocht zich terug naar 2-2. In de vijfde leg was het bij dubbel 6 eechter meteen raak voor Van Gerwen: 1-0 in sets.

Veelzeggend

Set twee was eigenlijk bijna identiek aan de eerste, ware het niet dat Van Gerwen deze eigenlijk nóg makkelijker won. Mighty Mike zat uitstekend in de wedstrijd en dat kon niet van Smith iets gezegd. In set 3 was een gemiddelde van nauwelijks 76 veelzeggend. Het werd dan ook al snel 3-0 in sets voor de Nederlander.

Michael Smith baalt van een gemiste kans

Michael Smith baalt van een gemiste kans

Pas in de vierde set waren er enkele kansen voor Bully Boy, maar bij een 2-1 voorsprong in legs miste hij die uitgelezen mogelijkheden. En dat moet je tegen Van Gerwen niet doen: 2-2. Beiden misten vervolgens dubbels om de set te winnen, waarbij zeker Smith kans op kans vergooide. In totaal vier pijlen op dubbel 12 werden gemist. Dat werd door Mighty Mike hard afgestraft: 4-0 in sets.

Slechtste pot

De Engelsman speelde zo ongeveer zijn slechtste wedstrijd tijdens dit WK. En dat uitgerekend in een finale tegen Van Gerwen, de onbetwiste nummer één van de wereld. De als tiende geplaatste Brit wist het publiek wel op de banken te krijgen bij 2-2 in legs in de vijfde set: hij gooide 124 uit en won zowaar de set: 4-1.

En dat zorgde toch voor een kleine ommekeer. Aangezien Van Gerwen ook niet per se zijn allerbeste partij gooide, kreeg Smith kansen om terug te komen in de wedstrijd. De zevende set won hij met 3-0 en zodoende was het weer een wedstrijd: 4-2 in sets.

Michael Smith kwam een klein beetje terug in de wedstrijd.

Michael Smith kwam een klein beetje terug in de wedstrijd.

Setpijlen

Op dit WK is het steeds Van Gerwen die aan het langste eind trekt, als het even tegenzit. En dat gebeurde dus ook in set 7, die meteen weer een prooi werd voor De Groene Sloopkogel. En dus liep hij weer uit. Smith haalde dan ook geen gemiddelde van boven de 100 gemiddeld en dát is toch echt nodig om Van Gerwen te verslaan.

In de belangrijke achtste set liet Bully Boy meerdere setpijlen liggen. Hij had op 5-3 kunnen komen en dus terug in de wedstrijd, maar op de belangrijke momenten stond hij er niet en de man uit Vlijmen wel: 6-2 in sets.

Matchdart

Van Gerwen dacht daarna de wedstrijd in het slot te gooien, maar de Engelsman liet zich niet uit het veld slaan. Bij dubbel 7 was het raak in de vijfde leg. En dus trok hij de stand naar 6-3.

Een set later miste Van Gerwen eerst nog een matchdart, waardoor Bully Boy toch nog de kans kreeg om de leg te pakken. Daar liet Mighty Mike het bij. Hij pakte de leg, de set, de wedstrijd, het toernooi en zijn derde wereldtitel.

Michael van Gerwen is voor de derde keer wereldkampioen geworden

Michael van Gerwen is voor de derde keer wereldkampioen geworden