Sport/Voetbal
2977149
Voetbal

FIFA-preses Infantino wil in 2022 al 48 deelnemers

’Vijandige buren moeten Qatar helpen met super-WK’

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

De FIFA onderzoekt of al bij het komende wereldkampioenschap 48 in plaats van 32 landen mee kunnen doen. Dat onderzoek moet in maart, voor de loting van de kwalificatie in enkele continenten, klaar zijn. Voorzitter Gianni Infantino van de voetbalbond zei dat woensdag in Dubai.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

De Zwitser heeft al vaker aangegeven zelf voorstander te zijn dat in 2022 in Qatar al 48 landen meedoen. Nu is het plan nog dat dat voor het eerst gebeurt in 2026.

Als de eerdere uitbreiding er komt, is het de vraag of Qatar het toernooi nog alleen kan organiseren. Omliggende landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte, hebben al aangegeven niet mee te willen doen omdat ze Qatar zien als een land dat terrorisme ondersteunt.

Infantino hoopt toch dat Qatar in het geval van uitbreiding naar 48 landen hulp krijgt. „Er zijn spanningen in de regio en het is aan de leiders van de landen daar naar te handelen. Misschien is het makkelijker om over een gezamenlijk voetbaltoernooi te praten dan over meer gecompliceerde zaken”, aldus Infantino.