Nieuws/Sport
297876068
Sport

Sport kort: MotoGP na 38 jaar terug in Finland

Valentino Rossi

Valentino Rossi

In de rubriek Sport Kort hebben we aandacht voor de overige sportgebeurtenissen. Dagelijks verzamelen we hier het korte nieuws van alle kanten.

Valentino Rossi

Valentino Rossi

MotoGP na 38 jaar terug in FinlandMotoGP naar gloednieuwe Kymi Ring

20.53 uur: Finland keert na 38 jaar terug in het WK wegrace. De Grote Prijs van Finland prijkt op de kalender van de MotoGP in 2020. Plaats van handeling is het gloednieuwe circuit Kymi Ring in Litti, goed 100 kilometer ten noordoosten van Helsinki.

De race is de elfde van de twintig die voor volgend jaar zijn gepland in de WK-reeks. De datum is 12 juli. De TT van Assen is de tiende in de WK-cyclus en traditioneel is het laatste weekeinde van juni gereserveerd voor de Nederlandse grand prix.

De laatste Grote Prijs van Finland was in 1982, toen op het circuit van Imatra. De Italiaanse racelegende Giacomo Agostini was praktisch onoverwinnelijk in Finland; hij won er zestien keer in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

De MotoGP begint in 2020 op 8 maart in Qatar en eindigt op 15 november in het Spaanse Valencia.

Ilse Paulis en Marieke Keijser tijdens een training.

Ilse Paulis en Marieke Keijser tijdens een training.

Oranje-duo op dreef

15.47 uur: Ilse Paulis en Marieke Keijser hebben bij de WK roeien in Linz de halve finales bereikt in de lichte dubbeltwee. De medaillekandidaten wonnen hun race in de kwartfinales. Het Nederlandse duo had een voorsprong van ruim 3 seconden op de Wit-Russinnen Ianina Anastasija en Alena Foerman, die als tweede eindigden.

Paulis, die bij Rio 2016 olympisch goud veroverde met de inmiddels gestopte Maaike Head, en Keijser behaalden vorige maand bij de wereldbekerfinale in Zevenhuizen zilver. Dat was hun eerste gezamenlijke race van het seizoen. Door een rugblessure was Keijser langdurig uit de roulatie. Het Nederlandse koppel won in 2018 de Europese titel.

Jan Ras

Jan Ras

Heerenveen is Ras rest van seizoen kwijt

10.40 uur Jan Ras komt dit voetbalseizoen niet meer in actie. De kruisbanden van een knie van de 20-jarige middenvelder van sc Heerenveen zijn afgescheurd, is uit onderzoek gebleken.

Ras liep de blessure maandag op tijdens een duel met de beloften van Heerenveen. Hij deed dit seizoen in drie van de vier duels van het eerste elftal mee, alle als invaller.

Heerenveen heeft Ras al laten weten zijn contract, dat na dit seizoen afloopt, te willen verlengen.

Krul als stagiair Jumbo-Visma in Ronde van Duitsland

10.30 uur Wielrenner Stef Krul maakt donderdag zijn debuut in het shirt van Jumbo-Visma in de Ronde van Duitsland. De 24-jarige Krul, die de afgelopen jaren voor Metec uitkwam, is als stagiair aan de ploeg toegevoegd.

De ploeg waarmee Jumbo-Visma donderdag in Hannover van start gaat bestaat verder uit de Deen Jonas Vingegaard, de Nederlanders Bert-Jan Lindeman, Timo Roosen en Koen Bouwman en de Duitser Paul Martens.

Bury na 125 jaar uit Football League

08.40 uur Voetbalclub Bury maakt sinds woensdag niet langer deel uit van de Engelse Football League.

Iets na middernacht viel het definitieve besluit waarmee een einde kwam aan een periode van 125 jaar waarin de club uit de gelijknamige plaats boven Manchester deel uitmaakte van het Engelse profvoetbal. Dat gebeurde uren nadat een laatste overname van de club die op het derde niveau (League One) uitkwam was afgeketst.

Het doel valt voor Bury

Het doel valt voor Bury

Judoka De Wit stelt opnieuw teleur

07:45 uur Judoka Frank de Wit heeft zich opnieuw niet kunnen onderscheiden op een WK. In Tokio, waar volgend jaar om de olympische medailles wordt gestreden, verloor de als derde geplaatste Noord-Hollander in de klasse tot 81 kilo al bij zijn eerste optreden.

Net als vorig jaar gebeurde dat tegen Medickson Del Orbe Cortorreal. De judoka uit de Dominicaanse Republiek had er al een partij in de eerste ronde opzitten waarna hij De Wit versloeg op ippon.

De Wit was vorig jaar in Bakoe ook al na één optreden klaar. Bij de EK, in juni afgewerkt tijdens de Europese Spelen in Minsk, stelde De Wit ook al teleur. Daar verloor hij in de kwartfinales, gevolgd door een nederlaag in de herkansingen.

Frank de Wit (op archiefbeeld)

Frank de Wit (op archiefbeeld)