Sport/Autosport
2979256
Autosport

Raikkonen versliep zich bijna voor eerste F1-race

Kimi Räikkönen in zijn tijd bij Sauber

Kimi Räikkönen in zijn tijd bij Sauber

Kimi Raikkonen is een van de meest ervaren rijders op de startgrid van de Formule 1, maar het scheelde niet veel of hij had zijn allereerste race in de koningsklasse gemist.

Kimi Räikkönen in zijn tijd bij Sauber

Kimi Räikkönen in zijn tijd bij Sauber

Raikkonen zou, gezien zijn beperkte ervaring en de hoge verwachtingen onder enorme druk , toch een beetje zenuwachtig moeten zijn, maar niets was minder waar. De Fin deed zijn bijnaam van Iceman alle eer aan.

Zo’n dertig minuten voor het begin van de GP van Australië in 2001 was Raikkonen nergens te bespeuren. Bij zijn team maakten ze zich grote zorgen, maar de Fin lag letterlijk niet wakker van zijn eerste race.

Slapen

„Hij was aan het slapen”, herinnert Josef Leberer, de voormalige fysiotherapeut van het Sauber F1-team zich en laat hij weten tegenover de officiële F1-website.

„Ik zei: ’Kimi, binnen enkele minuten moet je jouw eerste F1-race rijden!’. Hij antwoordde met ’Oh Josef, laat me nog vijf minuten slapen!’. Zoiets had ik nog nooit gezien, en ook daarna heb ik het nooit meer meegemaakt.”

Iceman

Die ’koelheid’ bezorgde Raikkonen zijn bijnaam van Iceman en werd uiteindelijk ook zijn handelsmerk.

„Hij is extreem koel. Hij acteert niet, hij is gewoon zo. Ik liet hem vervolgens nog enkele minuten slapen. Rust is erg belangrijk.”

Ferrari

In 2007 werd Raikkonen F1-kampioen met Ferrari en na een uitstapje in de rallysport maakte hij een comeback in de Formule 1 bij datzelfde Ferrari. Eind vorig seizoen moest hij daar plaatsmaken voor het jonge aanstormende racetalent Charles Leclerc.

Het werd echter geen afscheid voor Raikkonen want de Fin rijdt de komende twee seizoenen voor het Sauber F1 team, inderdaad, de renstal waar zijn F1-carrière ooit begon.