Nieuws/Sport
298067
Sport

Ook Krumins naar eindstrijd 5000 meter

Hassan overtuigend naar finale

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Sifan Hassan en Susan Krumins-Kuijken hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de 5000 meter. 

Sifan Hassan

Sifan Hassan

De twee Nederlandse atleten finishten tijdens de zevende dag van het WK atletiek beiden bij de eerste vijf in hun serie, genoeg voor een plek in de finale.

Hassan finishte in de series als tweede in 14.59,85 en plaatste zich rechtstreeks voor de strijd om de medailles. Ze aast in de eindstrijd op eerherstel. De Nederlandse was de grote favoriet voor goud op de 1500 meter, maar eindigde maandag in de finale op een teleurstellende vijfde plaats.

Krumins-Kuijken, de nummer vijf van de 10.000 meter eindigde in haar heat als vierde en ging rechtstreeks door naar de strijd om de medailles op zondag. Haar tijd was 14.57,33. 

Lees ook op telesport.nl: - Hassan: 'Ik moet het loslaten'

Susan Krumins en Eloise Wellings na hun 5000 meter.

Susan Krumins en Eloise Wellings na hun 5000 meter.

Krumins won in 2014 brons op de 5000 meter bij de EK in Zürich. Op de WK’s van 2013 (Moskou) en 2015 (Peking) én de Olympische Spelen van 2016 (Rio) haalde ze in de finale steeds de achtste plaats.

"Series geven altijd meer stress. Je bent bang dat je de finale niet zult halen. Maar nu dat is gelukt ben ik niet bang om dood te gaan in de finale'', zei Krumins bij de NOS.

"Ik zag bij de indeling al dat ik in de sterkste serie zat en bovendien in de eerste. Dan weet je niet hoe veel je moet lopen. Van de deelnemers had ik de zesde tijd achter mijn naam, maar je weet ook dat niet iedereen in vorm is om een pr te lopen.''

Ze kon donderdag niet meteen zeggen of er zondag in de finale meer inzit. "Ik heb geen idee. Normaal is de 5000 meter mijn beste afstand. Maar ik dacht voor het WK al dat het veld op deze afstand veel sterker is. Ik ga in ieder geval alles geven.''

De finale van de 5000 meter is zondag rond 20:35 uur.