Sport/Tennis
2987486
Tennis

Karlovic oudste finalist sinds 1977

PUNE - De Kroatische tennisser Ivo Karlovic staat op 39-jarige leeftijd weer in de finale van een ATP-toernooi en is daarmee de oudste finalist sinds 1977.

De nummer 100 van de wereld bereikte de eindstrijd in Pune door de Belg Steve Darcis te verslaan: 7-6 (3) 4-6 6-3. Karlovic is de oudste speler sinds Ken Rosewall in 1977 in de finale van een toernooi van de hoogste categorie.

De Australiër was 43 jaar toen hij in Hongkong de titel pakte. Karlovic viert eind februari zijn 40e verjaardag. De Kroaat lijkt bezig aan zijn tweede jeugd. De afgelopen vijf jaar bereikte hij elf keer de finale van een ATP-toernooi. Karlovic pakte vier keer de titel. Zijn laatste finaleplaats was in 2017 op het gras in Rosmalen.

Op het hardcourt in de Indiase stad Pune neemt Karlovic het in de eindstrijd op tegen Kevin Anderson. De als eerste geplaatste Zuid-Afrikaan nam revanche voor zijn nederlaag vorig jaar in de finale tegen Gilles Simon. Anderson versloeg de Fransman nu met 6-3 7-6 (3).

Karlovic is weliswaar nog niet de oudste tennisser ooit in de finale van een ATP-toernooi, maar toch gaat hij volgens Gracenote met Anderson historie schrijven. Het wordt volgens het databureau qua lengte van beide mannen de 'langste' finale ooit. De Kroaat is 2,11 meter, Anderson doet daar met 2,03 meter niet veel voor onder. Beiden kunnen bouwen op een ijzersterke service. Karlovic sloeg 33 aces tegen Darcis, Anderson liet er 21 noteren.