Sport/Voetbal
2987853
Voetbal

Diego Lainez logische opvolger van ontevreden Ajax-buitenspeler

Chinees bod van 30 miljoen op Neres

Ajax is overvallen door een Chinees megabod op David Neres, die zelf open staat voor een lucratief avontuur in Azië.

Ajax is overvallen door een Chinees megabod op David Neres, die zelf open staat voor een lucratief avontuur in Azië.

AMSTERDAM - Ajax is overvallen door een megabod van Guangzhou Evergrande op David Neres (21). De Chinese topclub heeft dertig miljoen euro over voor de Braziliaanse buitenspeler, die de laatste weken is veroordeeld tot een reserverol.

Ajax is overvallen door een Chinees megabod op David Neres, die zelf open staat voor een lucratief avontuur in Azië.

Ajax is overvallen door een Chinees megabod op David Neres, die zelf open staat voor een lucratief avontuur in Azië.

Hoewel directeur Marc Overmars eerder aangaf in de wintertransferperiode niemand te laten vertrekken, lijkt hij daar voor een bedrag van rond de veertig miljoen euro nu wel toe bereid. Neres is ontevreden en Ajax zal niet snel weer zo’n enorme som geld voor de dribbelaar worden geboden.

Guangzhou Evergrande haalde al veel Brazilianen. Bovendien heeft Neres’ zaakwaarnemer Bertolucci daar uitstekende ingangen en de linksbenige (Braziliaanse) aanvaller Anderson Talisca staat op het punt te vertrekken. Guangzhou Evergrande is ook de club waar Nemanja Gudelj onder contract staat. De middenvelder is verhuurd aan Sporting Lissabon.

De kans is groot dat Overmars Ajax niet achterna reist naar Orlando, waar Erik ten Hag en zijn spelers vanaf vandaag een trainingskamp beleggen en donderdag en zaterdag om de Florida Cup spelen. De directeur hoopt de spectaculaire transfer vanuit Amsterdam af te ronden en zou daarmee de critici van het eerste uur de mond snoeren.

’Miskoop’

Na zijn komst uit São Paulo in januari 2017 kreeg Neres al snel het stempel ’miskoop’. In zijn eerste halfjaar scoorde de ’man van twaalf miljoen’ drie Eredivisie-goals en leverde hij één assist. Maar afgelopen seizoen - zonder Europees voetbal - kreeg Neres het als rechtsbuiten op zijn heupen. Met veertien treffers en twaalf assists speelde hij zich in de kijker van Borussia Dortmund dat 33 miljoen euro voor hem over had. Maar Overmars verkocht de Duitsers ’nee’.

Dat er in de directiekamer van Ajax na het Chinese bod nu wel ’ja, mits’ klinkt, lijkt onlogisch. De spelers hebben immers een pact gesloten: ze willen kampioen worden, hopen de KNVB-beker te winnen en zijn erop gebrand naam te maken in de Champions League. Daarbij kunnen ze iedereen, dus zeker ook Neres, gebruiken.

Invalbeurten

Aan de andere kant heeft Ten Hag niets aan een mokkende speler, die de concurrentiestrijd heeft verloren van smaakmaker Hakim Ziyech. Neres kan ook op ’tien’ spelen. Maar met Donny van de Beek, Lasse Schöne en Frenkie de Jong staat het Ajax-middenveld als een huis. Dus als blessures uitblijven, lijkt Neres zich tevreden te moeten stellen met (korte) invalbeurten.

Lainez

Wat wellicht ook meespeelt in de afweging van Overmars, is dat Ajax – als het er daadwerkelijk in slaagt Diego Lainez (18) los te weken bij Club America in Mexico – een alternatief voorhanden heeft. Binnen de technische staf, de scouting én bij Overmars leeft het idee dat Lainez al zó ver is dat hij onmiddellijk als (invaller) kan aanhaken. Hoewel Ajax wellicht bijna veertig miljoen euro op zak heeft, lijkt het niet waarschijnlijk dat de Amsterdammers alsnog de markt op gaan.

Voorlopig meldt Neres zich vandaag gewoon in Orlando. Daar staat volgende week zaterdag een bijzonder duel voor hem op het programma als Ajax zijn oude club São Paulo treft (19.00 uur, Nederlandse tijd). Of dat tevens zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt is, ligt aan de bereidheid van de Chinezen hun bod te verhogen én aan Overmars. Neres staat in elk geval open voor de transfer naar China, waar miljoenen euro’s salaris voor het oprapen liggen.