Sport/Schaatsen
2990592
Schaatsen

Kampioen Daan Breeuwsma schaatst rondje te weinig op 500 meter

Blunder ontsiert NK shorttrack

Daan Breeuwsma (m.) is Nederlands kampioen.

Daan Breeuwsma (m.) is Nederlands kampioen.

HEERENVEEN - Een blunder van jewelste heeft het NK shorttrack ontsierd. Tijdens de finale van de 500 meter ging hoofdscheidsrechter Aad Koole in de fout. Daan Breeuwsma had van plek drie naar plek vijf moeten worden teruggezet, omdat hij een rondje te weinig schaatste, al maakte hij met uitschaatsen alsnog de afstand vol.

Daan Breeuwsma (m.) is Nederlands kampioen.

Daan Breeuwsma (m.) is Nederlands kampioen.

Dat hoofdscheidsrechter Aad Koole met zijn staf lag te slapen werd niet als een heel groot probleem gezien, vooral omdat het volgens de hoofdrolspelers geen invloed had op de einduitslag tussen de nummer één en twee, Itzhak de Laat. Al werd het incident na het NK nog wel even besproken tussen verschillende hoge heren.

En niet voor niets, want als Breeuwsma namelijk op basis van zijn daadwerkelijke vijfde plaats op de 500 meter was beoordeeld, zou de nationaal kampioen acht punten minder hebben gekregen. Waarmee het verschil in het eindklassement niet 89 om 76 zou zijn, maar 81 om 76. Nog steeds voldoende voor de allroundtitel, maar zonder de fout van de jury was er met daarna nog twee afstanden te gaan (1000 en 5000 meter) een ander duel ontstaan met de twee concurrenten dichter bij elkaar. Nu was de strijd eigenlijk al gestreden.

Geen effect

„Ik wist niet dat ik een ronde minder had geschaatst. Ik zag ze vallen en rook mijn kans om punten te pakken. Toen ik over de streep kwam, dacht ik echt dat ik derde was”, aldus Breeuwsma, die moest beamen dat dit op een internationaal toernooi een rel zou veroorzaken. „Dat denk ik ook ja. Maar goed, het heeft geen effect op de einduitslag. Het doet voor mij ook niets af aan deze Nederlandse titel. Daar heb ik hard voor gestreden.”

Ook de nummer 2 van het klassement - Itzhak de Laat - haalde zijn schouders er over op. „Als ik het wel had geweten, had ik het misschien nog spannend kunnen maken. Ik wist echter niet eens dat dit aan de orde was. Daan was gewoon de sterkste hier en is de terechte kampioen.”