Sport

Spectaculair duel met wereldkampioen Marquez

Dovizioso wint Grand Prix na adembenemende finish

Door Van onze Telesportredactie

Andrea Dovizioso schreeuwt het uit van geluk

Andrea Dovizioso schreeuwt het uit van geluk

AFP

SPIELBERG - MotoGP-coureur Andrea Dovizioso heeft op zijn fabrieks-Ducati de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen maar niet nadat hij één van de mooiste duels in de motorsport met wereldkampioen Marc Marquez in zijn voordeel had beslist.

Andrea Dovizioso schreeuwt het uit van geluk

Andrea Dovizioso schreeuwt het uit van geluk

AFP

Zijn derde seizoenszege (zesde in zijn carrière) stelde de 31-jarige Italiaan in de laatste bocht op de Red Bull Ring veilig, toen de Spanjaard op zijn fabrieks-Honda een alles-of-niets poging ondernam om Desmo Dovi’ te verschalken. Marquez verloor bijna zijn machine doordat zijn achterband weggleed, maar de geroutineerde Ducati-rijder wist hem ternauwernood te ontwijken.

Hij maakte Marquez met een handgebaar duidelijk dat zijn actie veel te riskant was geweest. Na afloop omhelsden zij elkaar ter verbroedering. “Ik ken Marc. Ik wist dat hij uit alle macht nog voorbij wilde komen. Gelukkig hadden we net geen contact, maar het scheelde maar weinig”, zei de dolgelukkige winnaar die naar de tweede plaats in de WK-stand opklom, terwijl hij zijn achterstand op Marquez tot 18 punten terugbracht.

Marquez bleef leider met 174 punten en was na afloop best tevreden. “Het was een fantastische finish. Ik probeer altijd te winnen en ik besef dat je soms een risico moet nemen”, lachte de coureur die nog nooit op de Red Bull Ring had gewonnen. Bij winst zou hij drie races op rij hebben gewonnen sinds zijn openingsraces in 2014. Dat was ook het jaar dat hij met als nu driemaal in successie op de pole mocht vertrekken.

De race nabij het stadje Spielberg was weer reclame voor de MotoGP met spectaculaire wisselingen aan de kop van het veld. Daarin manifesteerde zich aanvankelijk Dovizioso’s teamgenoot Jorge Lorenzo en nadien het tweetal dat op sensationele wijze naar het podium reed. In hun spoor mocht ook Dani Pedrosa voor de zevende maal in dit seizoen op het ereschavot komen.

Van de Yamaha-rijders troefde satelliet-coureur Johann Zarco (vierde achter Lorenzo) de fabrieks-rijders Viñales en Rossi af. Beiden verloren door remfouten de aansluiting. Een opvallend optreden was er van KTM’s testrijder Mika Kallio die met een wild card naar de tiende plaats reed.

Stand WK: 1. Marquez 174, 2. Diovizioso 158, 3. Viñales 150, 4. Rossi 141, 5. Pedrosa 139.