Nieuws/Sport
3008250
Sport

Nederlandse topspelers betichten Belgen van valsspelen

’Petanque in België kent cocaïneprobleem’

Petanque

Petanque

De sport lijkt misschien eerder wat voor bejaarden op een ingedutte camping, maar volgens de Nederlandse kampioenen petanque Kees Koogje (27) en Edward Vinke (46) gaat er cocaïne om in het metalen balspel.

Petanque

Petanque

„Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken. Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning”, aldus Vinke tegen VICE Sports.

Petanque staat vooral bekend als vakantiesport bij uitstek. Bij voorkeur beoefend door opa’s en oma’s met sokken in sandalen, ergens op een achterafpleintje van een camping. Maar voor sommigen is de sport echter bittere ernst. Door een competitief toernooi te winnen, kan je zo’n 1000 euro prijzengeld opstrijken. In Frankrijk kan dat bedrag al oplopen tot 5000 euro.

Dopingcontrole

Koogje en Vinke klagen over het gebrek aan dopingcontroles in petanque. „Die zijn er haast nooit op normale toernooien.”

Cocaïne zou net als ritaline de concentratie van de gooier bevorderen. De drug is illegaal in België. Gebruikers riskeren een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een geldboete van 1000 tot 100.000 euro, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is.

De Belgische petanque-spelers hebben vooralsnog niet gereageerd op de aantijgingen. Wel heeft de Petanque Federatie Vlaanderen uitgebreid gereageerd. „Wij kunnen ontkennen noch bekennen dat er resultaat bevorderende middelen of andere worden gebruikt tijdens het beoefenen van de petanquesport.”