Sport/Schaatsen
3009075
Schaatsen

Met name linkerbeen van shorttracker ernstig verwond

Sjinkie Knegt met brandwonden naar ziekenhuis

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt heeft derdegraads brandwonden opgelopen. Dat gebeurde toen de shorttracker donderdag in zijn huis in Bantega in Friesland zijn houtkachel aanstak. Zijn kleding vloog in brand.

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt

Fenna, de vrouw van Knegt, vond hem in de woonkamer. Knegt is daarna met de ambulance naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. Daar wordt de pupil van coach Jeroen Otter nu verpleegd. De kleren en baard van de shorttracker hadden vlam gevat.

Knegt zou komend weekeinde al niet meedoen aan de Europese kampioenschappen in Dordrecht. De 29-jarige rijder raakte een maand geleden bekneld met zijn linkerbeen tussen een heftruck en een kozijn en scheurde twee spieren. Dinsdag liet Knegt nog weten dat zijn herstel snel vorderde en dat hij hoopte in maart nog mee te kunnen doen aan de mondiale titelstrijd in Sofia.

Derdegraads

De verwondingen die Knegt donderdag opliep zitten op verschillende plekken van zijn lichaam. Met name zijn linkerbeen is ernstig verwond, meldt de KNSB. Hoe lang zijn herstel gaat duren, is niet bekend. Het gaat voornamelijk om eerste- en tweedegraads- en een aantal derdegraadsverbrandingen.

Bondscoach Jeroen Otter heeft de andere Nederlandse shorttrackers donderdagmiddag geïnformeerd over Knegt. Zij doen vanaf vrijdag mee aan de EK in Dordrecht.

Bij een derdegraads brandwond is zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd. De kleur is wit, zwart of beige/bruin. Omdat de zenuwen zijn aangetast is de wond volgens Brandwondenzorg Nederland nauwelijks pijnlijk. Er zit meestal wel een tweedegraads brandwond omheen die zeer pijnlijk kan zijn.