Sport/Schaatsen
3012173
Schaatsen

Wüst: ’In mijn hoofd moet wel even een knop om’

Moment stilte voor Van Deutekom in Collalbo

Paulien van Deutekom

Paulien van Deutekom

De schaatswereld heeft vrijdag bij de start van het EK allround in Collalbo stilgestaan bij de te vroege dood van Paulien van Deutekom.

Paulien van Deutekom

Paulien van Deutekom

Bij de openingsceremonie in de Arena Ritten werd het publiek gevraagd om op te staan en een moment stil te zijn om de schaatsster te herdenken.

Paulien van Deutekom viert de winst bij het WK allround van 2008 in Berlijn.

Paulien van Deutekom viert de winst bij het WK allround van 2008 in Berlijn.

De werelddampioene allround van 2008 overleed op 2 januari op 37-jarige aan de gevolgen van longkanker.

De Nederlandse schaatsers eren Van Deutekom dit weekeinde op speciale wijze. In de pakken is een speciale rouwband geïntegreerd met daarop de geboorte- en sterfdatum van de Haagse.

Ireen Wüst woonde afgelopen woensdag de uitvaart van Van Deutekom bij. Ze was de voorbije maanden nauw betrokken bij haar doodzieke hartsvriendin. Voor de vijfvoudig olympisch kampioene was afzeggen voor de EK in Italië echter geen optie.

„Dat zou Paulien ook nooit hebben gedaan”, liet Wüst bij de NOS weten. ,,Die zou nooit hebben opgegeven van tevoren. Dus ik doe sowieso mee. Als eerbetoon aan Paulien. Maar er moet in mijn hoofd wel even een knop om.”

De EK allround worden voor de derde keer in Collalbo gehouden. Wüst eindigde zowel in 2007 als in 2011 als tweede achter Martina Sablikova.

Bekijk hier het volledige programma van het EK allround en sprint.