Sport/Schaatsen
3012792
Schaatsen

Wüst heeft het zwaar in Collalbo

De Jong op rozen na twee afstanden

Antoinette de Jong balt haar vuist.

Antoinette de Jong balt haar vuist.

Antoinette de Jong heeft op de eerste dag van het EK allround een reuzenstap richting de titel gezet. De 23-jarige Friezin won op de buitenbaan van Collalbo na de 500 meter ook de 3000 meter.

Antoinette de Jong balt haar vuist.

Antoinette de Jong balt haar vuist.

De schaatsster van Jumbo-Visma hield Martina Sablikova nipt achter zich op de tweede afstand: 4:08.07 om 4.08,22. Francesca Lollobrigida zette de derde tijd neer: 4.11,28.

De Jong heeft in het klassement - gekeken naar de 1500 meter die zaterdag wordt verreden - een voorsprong van 2,72 seconden op Lollobrigida.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioen van Pyeongchang op de drie kilometer, kwam tot een tijd van 4.11,93. Goed voor de vijfde plaats. Ze neemt de zesde plek in, op ruim 7 seconden van haar leidende ploeggenote.

Ireen Wüst noteerde de zevende tijd (4.14,61). Ze ging hard van start, maar na 1800 meter kon ze hoge tempo niet meer vasthouden. Ze staat derde in het klassement, op 4,86 seconden van De Jong.

De regerend kampioene arriveerde pas laat in Collalbo, nadat ze woensdag nog aanwezig was bij de begrafenis van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom. De wereldkampioen allround van 2008 overleed vorige week aan de gevolgen van longkanker. Wüst gaf eerder op de vrijdag al aan dat ze moeite heeft met het ’omzetten van de knop’.

„Ik liet het in de laatste ronden een beetje liggen, maar ik ben tevreden”, aldus De Jong in gesprek met de NOS. „Om Sablikova te verslaan op een buitenbaan, wat toch een beetje haar terrein is, voelt wel heel fijn. Ik ga met een goed gevoel naar de 1500 en 5000 meter van morgen.”

Bekijk hier het volledige programma van het EK allround en sprint.