Sport/Autosport
3014418
Autosport

Sunderland krijgt alsnog ritzege Dakar Rally

Sam Sunderland

Sam Sunderland

AREQUIPA - Motorcoureur Sam Sunderland is alsnog aangewezen als winnaar van de vijfde etappe van de Dakar Rally.

Sam Sunderland

Sam Sunderland

De Brit kwam aanvankelijk als veertiende over de finish, maar de jury zag dat hij onderweg de gestrande Portugees Paulo Gonçalves had geholpen. Daarom werd de tijd van Sunderland met tien minuten gecorrigeerd.

De Fransman Xavier de Soultrait greep zo alsnog naast zijn tweede etappezege van de befaamde rally. Hij won eerder al de derde etappe, maar moest na tussenkomst van de jury nu genoegen nemen met de tweede plaats. De Oostenrijker Matthias Walkner werd uiteindelijk derde in een rit van Moquegua naar Arequipa. Paul Spierings was met een 38e plaats de beste Nederlander.

De Amerikaan Ricky Brabec blijft het klassement aanvoeren met een voorsprong van 59 seconden op Sunderland en bijna drie minuten op de Chileen Pablo Quintanilla. Wesley Pittens haalde de finish niet. De Yamaha van de Nederlander raakte te zwaar beschadigd door een valpartij. Pittens bleef ongedeerd, maar moest Dakar Rally wel verlaten.

Bij de auto’s ging de zege naar de Sebastien Loeb. De Fransman won in zijn Peugeot eerder ook al de tweede rit. Nasser Al-Attiyah uit Qatar behoudt de leiding in het klassement. Hij rijdt in een Toyota. Al-Attiyah eindigde in de etappe als tweede. Op de twaalfde plaats en op ruim een uur van de winnaar kwam Erik van Loon als eerste Nederlander binnen.

Bij de trucks won Edoeard Nikolajev. De Rus verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.