Sport/Schaatsen
3014891
Schaatsen

Schaatsster nog midden in rouwproces tijdens EK allround

Wüst in tranen: ’Dat hoort gewoon niet’

Ireen Wüst: „Het gaat in het leven niet om schaatsen, maar om liefde en vriendschap.”

Ireen Wüst: „Het gaat in het leven niet om schaatsen, maar om liefde en vriendschap.”

„Rijden met een rouwband waarop de naam van je beste maatje staat, dat hoort gewoon niet. Zoiets is echt het moeilijkste dat er bestaat.”

Ireen Wüst: „Het gaat in het leven niet om schaatsen, maar om liefde en vriendschap.”

Ireen Wüst: „Het gaat in het leven niet om schaatsen, maar om liefde en vriendschap.”

Het was eigenlijk al een hele overwinning dat Ireen Wüst vrijdag in Collalbo in staat bleek om aan het EK allround te beginnen, zo zei ze aan het einde van de eerste dag. Terwijl ze in de warme beschutting van een tent langs de baan plaats nam tegenover journalisten, leken alle emoties er in één klap uit te komen. Wüst was ontroostbaar, huilde onbedaarlijk en moest haar relaas over de laatste minuten voor het toernooi een aantal malen onderbreken.

Ze hoopte voorafgaande aan de openingsceremonie houvast te putten uit de routine van haar warming-up, zo zei ze. Tot haar oog bij het rekken en strekken plots viel op een groot beeldscherm in de bocht. „Daar verschenen, als eerbetoon, ineens allemaal foto’s van Paulien. Dat kwam wel even keihard binnen.”

Ze slikte de tranen weg en kwam de 500 meter, met de vierde tijd van 39,72, redelijk ongeschonden door. Op de 3000 meter was het na drie ronden evenwel gedaan. Van het ene op het andere moment was de weerstand gebroken. Met haar 4.14,61 vond ze zichzelf als zevende terug in de uitslag. Halverwege het toernooi staat ze derde in het klassement. De eindzege lijkt Antoinette de Jong, glansrijk winnares op beide afstanden, niet meer te kunnen ontgaan. Wüst kon maar één ding concluderen. „Presteren tijdens een rouwproces is onmogelijk.”

Liefde en vriendschap

Dat ze, na 2007 en 2011, in Collalbo voor de derde maal naast de Europese titel grijpt, was minder dan bijzaak. „Het gaat in het leven niet om schaatsen, maar om liefde en vriendschap”, klonk het.

„Ik ben heel dankbaar dat ik dat heb kunnen meemaken met Paulien, ook al duurde onze vriendschap veel te kort. Het is heel waardevol geweest om zo’n mooi mens van dichtbij te hebben meegemaakt lief te hebben gehad. Dat is de reden waarom ik morgen gewoon van start ga. Die begint met de 1500 meter en dat is de mooiste afstand. Dat vond Paulien ook.” Opgeven is geen optie, klonk het resoluut. „Paulien heeft ook tot het einde toe gevochten en alles gegeven. Dat wil ik dit EK ook doen.”

Telegraaf Extra - Lees hier het hele verhaal: