Sport/Schaatsen
3015399
Schaatsen

Zwalkende wereldkampioen verliest tijd op eerste afstand

Kramer houdt Roest in zicht op 500 meter

COLLALBO - Titelkandidaat Patrick Roest heeft op de 500 meter bij de EK allround in Collalbo genoegen moeten nemen met de vierde tijd (36,59 seconden). Titelhouder Sven Kramer eindigde verdienstelijk als zesde in 36,69.

Haralds Silovs uit Letland reed met 36,33 de beste tijd, gevolgd door de Noren Havard Bøkko (36,36) en Sverre Lunde Pedersen (36,42).

Roest reed geen vlekkeloze rit. Zowel in de eerste buitenbocht als de tweede binnenbocht had de wereldkampioen allround een lichte hapering. Daardoor was zijn marge op met name Kramer minder groot dan vooraf verwacht. De negenvoudig kampioen daarentegen schaatste een vrijwel vlekkeloze race.

Kramer toonde zich na afloop tevreden over zijn tijd. „Ik zit relatief kort op Pedersen en Roest. Als je mij dit een tijdje geleden had voorgelegd, had ik er direct voor getekend. Ik heb door mijn rug natuurlijk geen super voorseizoen gereden, dus ik heb niet heel veel te klagen. Mijn rug is nu oké. Ik denk dat het spannend gaat worden. De strijd zal vandaag nog niet beslist zijn. Ik ben hier om te winnen. Of dat kan? Ik denk het wel.”

Later op zaterdag rijden de allrounders de 5000 meter. Bij dit EK in Collalbo zijn Nederlandse startbewijzen te verdienen voor de WK allround begin maart in Calgary. Een plaats bij de top drie in het eindklassement is goed voor een WK-ticket.