Sport/Schaatsen
3015605
Schaatsen

’Deze is voor jou Sjinkie’

Schulting via sublieme actie naar goud op 1500 meter

Suzanne Schulting

Suzanne Schulting

DORDRECHT - Suzanne Schulting heeft op sublieme wijze goud gewonnen op de 1500 meter bij het EK shorttrack.

Suzanne Schulting

Suzanne Schulting

De olympisch kampioene op de 1000 meter plaatste zich in Dordrecht zonder veel moeite voor de finale, waar ze Elise Christie klopte in de strijd om het goud. Met nog anderhalve ronde te gaan plaatste Schulting een schitterende versnelling en reed zo naar de eerste plaats. Het brons was voor de Russin Sofia Prosvirnova.

De Friezin droeg haar titel op aan de onfortuinlijke Sjinkie Knegt, die met brandwonden over zijn hele lichaam in het ziekenhuis ligt. „Ik ben supertrots. Deze is voor jou Sjinkie, ik weet dat je kijkt”, zei Schulting met een brok in haar keel voor de camera van de NOS.

Van Kerkhof en Van Ruijven

Schulting was de enige Nederlandse in de finale van de langste individuele afstand. Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven kwamen niet verder dan de B-finale. Daarin werd Van Kerkhof tweede en Van Ruijven derde.

Bij de mannen ontbraken de Nederlanders ook in de finale. Nederlands kampioen Breeuwsma mocht nog wel opdraven in de B-finale en daarin eindigde hij als tweede. De Hongaar Sandor Shaolin Liu won de A-finale bij de mannen en pakte de Europese titel.