Sport/Voetbal
3016535
Voetbal

’Er is geen andere keuze dan dit te accepteren’

Ricksen rest van zijn leven in een hospice

Archiefbeeld: Fernando Ricksen

Archiefbeeld: Fernando Ricksen

Fernando Ricksen (42) moet de rest van zijn leven in een hospice in Schotland doorbrengen. De voormalig profvoetballer lijdt sinds 2013 aan de ongeneeslijke ziekte ALS en bracht de afgelopen maanden al in een ziekenhuis door.

Archiefbeeld: Fernando Ricksen

Archiefbeeld: Fernando Ricksen

Ricksen werd op 6 oktober van vorig jaar opgenomen in een Schots ziekenhuis, omdat hij pijn op zijn borst had. „We waren voor een meet & greet bij zijn oude club Glasgow Rangers toen hij in elkaar klapte. Fernando ging ineens hard achteruit, artsen gaven hem bijna op. Het was de eerste keer dat ik nerveus naar het ziekenhuis ging”, stelde zijn biograaf Vincent de Vries destijds.

Ricksen kan alleen zijn ogen nog bewegen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. De ex-international heeft zelf besloten om niet meer naar zijn huis in Spanje terug te keren. „Nadat ik alle opties van de artsen heb aangehoord, heb ik besloten om hier naar een hospice te gaan. Ik kan ook niet meer vliegen vanwege een gebrek aan zuurstof. Ik heb professionele hulp nodig.”, verklaart hij tegenover The Scottish Sun.

Communiceren is wat lastiger geworden, maar dat weerhoudt zijn gezin er niet van om te blijven praten. Veronika Ricksen, zijn vrouw, zei op Instagram: „FaceTime! Gezellig samen zijn.”

Inmiddels is Ricksen overgeplaatst naar St. Andrew’s Hospice in Airdrie, ten oosten van Glasgow. „Ik weet dat ik de rest van mijn leven hier verblijf. Er is geen andere keuze dan dit te accepteren”, zegt Ricksen, die vorige week nog bezoek kreeg zijn oude ploegmakker Ronald de Boer.