Sport/Schaatsen
3016796
Schaatsen

Verschil voorafgaand aan 10 kilometer ruim tweeënhalve seconde

Kramer deelt Roest tikje uit op 1500 meter

Sven Kramer

Sven Kramer

COLLALBO - Sven Kramer heeft op de 1500 meter een basis gelegd om zich later deze zondag opnieuw tot Europees kampioen allround te laten kronen.

Sven Kramer

Sven Kramer

De 32-jarige Fries schreef de afstand in 1.45,91 op zijn naam, en dat was voldoende om Patrick Roest (die met een voorsprong van 0,13 seconde startte) de leidende positie in het algemeen klassement te ontnemen. Kramer versloeg Roest in een directe rit op de 1500 meter (laatstgenoemde finishte in 1.46,40) en kan de klus via winst op de 10 kilometer klaren.

Gangmaker

Op de buitenbaan in Collalbo, waar de weersomstandigheden redelijk goed zijn, nam Kramer vanaf de start het initiatief. Hij gebruikte de ploeterende Roest, die moeite leek te hebben om in het juiste ritme te komen, vooral in de laatste ronde na de wissel als gangmaker. De negenvoudige kampioen sprintte op het rechte stuk resoluut naar de toch wel onverwachte winst.

De Noor Sverre Lunde Pedersen, de nummer 3 van het klassement, eindigde op de derde plaats met 1.46,65. Op de afsluitende 10 kilometer, later op zondag, verdedigt Kramer een voorsprong van 2,36 seconden op Roest en van 5,40 seconden op Pedersen.

Roest reed dit seizoen al twee prima races op de 10 kilometer. Begin november won hij de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen (12.47,89, persoonlijk record). Bij de NK afstanden eindigde de schaatser uit Lekkerkerk als tweede (12.50,86). Kramer kwam dit seizoen uit voorzorg nog niet uit op de langste afstand. Hij wilde zijn kwetsbare rug niet onnodig belasten.