Sport/Schaatsen
3016950
Schaatsen

’In de toekomst moet ik op het podium kunnen staan’

Tevreden Leerdam kijkt ambitieus vooruit

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

COLLALBO - Vanessa Herzog heeft bij de EK sprint in Collalbo de Europese titel veroverd.

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

De Oostenrijkse schaatsster reed op de afsluitende 1000 meter de derde tijd: 1.15,89. Dat was ruim voldoende voor de eindzege in het algemeen klassement na vier afstanden. Herzog leidde vanaf de eerste manche zaterdag op de 500 meter.

Het EK-zilver was voor de Russin Daria Kachanova, die zondag ook de tweede race op de 1000 meter op haar naam schreef: 1.15,21. Haar landgenote Olga Fatkulina eindigde als derde in de vierkamp.

Jutta Leerdam sloot haar EK-debuut af op de verdienstelijke vierde plaats. De 20-jarige schaatsster van Team IKO eindigde zondag opnieuw als tweede op de 1000 meter in 1.15,76.

De Neeling en De Jong

Sanneke de Neeling reed de vijfde tijd (1.16,53) en belandde daarmee op de vijfde plek in het eindklassement. Letitia de Jong, zesde op de 1000 meter in 1.17,57, kwam op de zesde plaats uit na vier races.

„Ik mag zeker tevreden zijn met een vierde plaats overall”, zei Leerdam tegenover de NOS. „Ik heb een goed toernooi gereden, het gaat steeds beter. Ik had niet verwacht dat ik op die tweede 1000 meter opnieuw tweede zou kunnen worden. In de toekomst moet ik op het podium kunnen staan”, keek ze alvast ambitieus vooruit.