Sport/Wielrennen
3016985
Wielrennen

Brand prolongeert titel NK veldrijden

Lucinda Brand (r)

Lucinda Brand (r)

HUIJBERGEN - Lucinda Brand heeft haar Nederlandse titel veldrijden geprolongeerd.

Lucinda Brand (r)

Lucinda Brand (r)

Ze sloeg in de slotfase van het kampioenschap in Huijbergen een gaatje met zesvoudig kampioene Marianne Vos en hield stand tot aan de finish. Voor Vos resteerde het zilver. Maud Kaptheijns behaalde het brons.

De 29-jarige Brand is deze winter in uitstekende vorm. De renster van Team Sunweb won onder meer al twee wedstrijden om de wereldbeker. Op het parcours in Huijbergen was ze vanaf de start alert voorin te vinden. Denise Betsema maakte het tempo in de eerste ronden, maar de Texelse hield het niet vol en zakte terug naar de vierde plaats.

Met nog twee ronden te gaan, zette Brand aan en de Rotterdamse reed geleidelijk weg van Vos en Kaptheijns. Aan de finish was haar voorsprong 10 seconden. „Het went nooit en het is wel heel gaaf om de titel weer mee naar huis te nemen”, vertelde de winnares aan de finish bij de NOS. Ze maakte het verschil op de Nootjesberg. „Dat was een zware klim met twee klimmetjes op de fiets daar achteraan. Daar bleek ik steeds net even iets beter uit het bos te komen dan de anderen en kon ik ze goed onder druk zetten. Het gat steeds dichten heeft de anderen kennelijk toch opgebroken.”

Vos erkende de suprematie van Brand: „Lucinda was voor mij de favoriet en dat bewees ze ook weer. Ze is een echte kampioenschapsrenster. Ze kon de hele ronde druk houden en halverwege moest ik een gaatje laten. Ik kon me wel herpakken, maar ze bleef een stipje in de verte.”