Nieuws/Sport
3017115
Sport

Abshero wint Egmond Halve Marathon voor derde keer

Abshero Ayele

Abshero Ayele

EGMOND AAN ZEE - De Ethiopische atleet Ayele Abshero heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de klassieker Egmond Halve Marathon gewonnen.

Abshero Ayele

Abshero Ayele

Hij troefde in de slotmeters op de winderige boulevard van Egmond aan Zee de Marokkaan Taoufik Allam en de Keniaan William Wanjiku af. Hij klokte een tijd van 1.04.57 op 21,1 kilometer, ruim boven het parcoursrecord van 1.00.46 uit 2012.

Het was geen snelle wedstrijd door het onstuimige weer met een harde westenwind op het strand, maar wel een spannende. Wanjiku demarreerde op enkele kilometers van de finish en leek op de winst af te stevenen, maar Abshero had nog een ultieme versnelling in de benen. Hij won de winterse hardloopwedstrijd in Egmond aan Zee eerder in 2011 en 2014.

Andrea Deelstra bepaalde drie kwartier lang de wedstrijd bij de vrouwen, maar ze stortte volledig in toen twee Afrikaanse atletes haar in de duinen passeerden. Van die twee was de Ethiopische Haven Hailu de snelste in 1.14.51. De Keniaanse Jackline Chepngeno liep naar de tweede plaats in 1.15.06. Deelstra arriveerde als vijfde in 1.17.40, nog achter Ruth van der Meijden die op de vierde plaats de beste Nederlandse was in 1.17.20.

De Nederlandse toplopers hadden niet veel in te brengen tegen de Afrikaanse atleten. Michel Butter liep weliswaar vooraan op het stand van Egmond naar Castricum, maar hij stapte halverwege uit. Ronald Schröer liep meer bekeken en eindigde in 1.07.07 als eerste Nederlander op de negende plaats. „De harde westenwind kostte energie en het stuk terug door de duinen was deze keer loodzwaar. Maar dit is mijn achtertuin; ik train hier iedere dag, ken dus elk paadje en weet precies hoe de wind staat. Ik wist dat ik de beste Nederlander kon worden”, zei hij aan de finish op regionale zender NH.