Sport/Schaatsen
3017118
Schaatsen

Kramer voor tiende keer Europees kampioen allround

Sven Kramer en Antoinette de Jong laten zich toejuichen.

Sven Kramer en Antoinette de Jong laten zich toejuichen.

COLLALBO - Sven Kramer heeft in Collalbo voor de tiende keer de Europese titel allround veroverd.

Sven Kramer en Antoinette de Jong laten zich toejuichen.

Sven Kramer en Antoinette de Jong laten zich toejuichen.

De 32-jarige Fries eindigde in de afsluitende tien kilometer kort achter concurrent Patrick Roest als tweede, maar dat was genoeg om zijn titel - die hij de laatste drie kampioenschappen ook al won - te prolongeren. Twaalf jaar geleden, eveneens in het Italiaanse Collalbo, kroonde Kramer zich voor het eerst tot Europees kampioen allround. De Noor Sverre Lunde Pedersen eindigde als derde.

’Geen vrienden’

De Fries leek lange tijd de rit te gaan winnen, maar in de laatste bocht kwam Roest toch nog voorbij. Door een geweldige eindsprint won hij in 13.26,46 nog wel de afstand, maar de titel was voor Kramer. De tien kilometer die hij in Collalbo reed, was Kramers eerste van dit seizoen. „Ik ben geen vrienden met die afstand”, zei hij voorafgaand aan de rit.

„Ook al heb ik er meer gewonnen dan verloren in mijn loopbaan.” Kramer stond na de eerste dag van het EK allround tweede achter Roest, maar na zijn zege op de 1500 meter eerder op zondag nam hij de leiding over in het algemeen klassement.

Druiven zuur

Voor Roest waren de druiven zuur. De man uit Lekkerkerk ploeterde op de 1500 meter, waardoor hij dus de leiding uit handen gaf in het algemeen klassement en móest aanvallen op de tien kilometer. En ondanks dat hij in november een persoonlijk record op die afstand had gereden en bij de NK afstanden als tweede eindigde, slaagde Roest er dus niet in om in Collalbo zijn eerste plaats te heroveren. Hij won zoals genoemd op de valreep wel de tien kilometer, maar meer dan zilver leverde dat Roest niet op.

Douwe de Vries klokte de derde tijd op de tien kilometer en finishte uiteindelijk als vijfde in de overall stand.