Sport/Schaatsen
3017961
Schaatsen

Succesvol shorttrackweekend voor Nederland

Otter tevreden: ’Twee goud en één zilver is geweldig’

Shorttrack bondscoach Jeroen Otter

Shorttrack bondscoach Jeroen Otter

DORDRECHT - Jeroen Otter was zondag in de finale over 3000 meter bij de Europese kampioenschappen shorttrack onder de indruk van Suzanne Schulting.

Shorttrack bondscoach Jeroen Otter

Shorttrack bondscoach Jeroen Otter

De 21-jarige Friezin reed vijf ronden voor het einde met groot vertoon van macht weg bij de concurrentie. „Ze was fenomenaal”, zei de coach, die vindt dat Schulting zich nu echt heeft bewezen als beste rijdster.

Schulting was tot het EK vooral succesvol op individuele nummers. Een titeltoernooi stond nog niet achter haar naam. „Na de 1500 en 500 meter was voor mij wel duidelijk dat Suzanne de beste was. Aan de andere kant is het ook altijd de vraag wat spanning met mensen doet”, aldus coach Otter, die Schulting zondag op de 1000 meter in de fout zag gaan.

De diskwalificatie van de olympisch kampioene had geen gevolgen. „Ze kwam nu weg met de fout die ze maakte. Hopelijk was het eens maar nooit weer. Ze begon na die afstand direct te rekenen en wist precies hoe de situatie in het klassement was. Ze heeft het goed doorstaan.”

Voor Otter viel er zondag na de laatste afstand een last van zijn schouders. Het nieuws rond zijn pupil Sjinkie Knegt, die donderdag met brandwonden in het ziekenhuis werd opgenomen, raakte hem hard.

„Ik voelde me na afloop een soort Michelinmannetje dat leegliep. Ik ben even tien minuten rustig gaan zitten met een colaatje. Ik was dit weekend wel aangeslagen, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan presteren. Twee keer goud en een keer zilver is geweldig.”