Sport/Autosport
3022868
Autosport

De Rooy op eigen kracht beste in Dakar Rally

Gerard de Rooy in actie tijdens de Dakar Rally 2019

Gerard de Rooy in actie tijdens de Dakar Rally 2019

SAN JUAN DE MARCONA - Gerard de Rooy heeft na de zesde etappe ook de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De 38-jarige Brabander kreeg in de zesde etappe na een jurybesluit de zege, maar won de zevende etappe op eigen kracht.

Gerard de Rooy in actie tijdens de Dakar Rally 2019

Gerard de Rooy in actie tijdens de Dakar Rally 2019

In zijn Iveco liet De Rooy er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Hij bleef zijn Russische rivaal Edoeard Nikolajev ruim 34 minuten voor. De Argentijnse Iveco-coureur Federico Villagra finishte op 43 minuten als derde.

,,Het waren moeilijke duinen, waarop je veel kon verliezen", zei De Rooy direct na de finish van de proef van 331 km, waar hij 4 uur, 47 minuten en 27 seconden over had gedaan. ,,We hebben zelf ook geluk gehad. Eén keer zaten we bijna vast. Als ik één seconde later was geweest, hadden we moeten graven. Eventjes daarvoor lagen we bijna op de kant."

Auto’s

Stéphane Peterhansel was de snelste autocoureur. De Fransman bleef in zijn Mini de Spanjaarden Nani Roma en Carlos Sainz (beiden ook Mini) voor. Nasser Al-Attiyah eindigde als vierde. Hoewel de Toyotarijder uit Qatar bijna twaalf minuten toegaf op Peterhansel, blijft hij leider in het algemeen klassement.

Bernhard ten Brinke kwam als negende binnen. Hij moest 25 minuten en 45 seconden toegeven op Peterhansel. Sébastian Loeb was de grote verliezer in de etappe. De Fransman was de snelste bij de eerste tijdmeting, maar verloor bijna veertig minuten door een defect aan zijn auto. Hij wist zijn tijdverlies terug te brengen tot ruim 28 minuten en finishte als elfde.

Motoren

De etappezege bij de motoren ging naar Sam Sunderland. De Britse KTM-rijder bleef de Chileen Jose Ignacio Cornejo Florimo een kleine twee minuten voor. Ricky Brabec moest zes en een halve minuut toegeven. Hij blijft leider in het algemeen klassement.