Sport/Voetbal
3025134
Voetbal

Doelman Cech kondigt afscheid aan

Petr Cech

Petr Cech

LONDEN - Doelman Petr Cech stopt ermee na dit seizoen.

Petr Cech

Petr Cech

De Tsjechische keeper van Arsenal maakte zijn besluit bekend via Twitter. Hij won in zijn loopbaan onder meer vijf keer de FA Cup. „Dit is mijn twintigste seizoen als professional, het voelt als het juiste moment om aan het einde van dit seizoen te stoppen”, aldus de 36-jarige Cech.

De doelman begon zijn carrière in 1999 bij de Tsjechische club Chmel Blsany en kwam via Sparta Praag en het Franse Stade Rennes in 2004 bij Chelsea terecht. Met die Londense club won hij in 2012 de Champions League en een seizoen later de Europa League. Verder behaalde hij met Chelsea vier keer de Engelse titel, veroverde hij vier keer de FA Cup en drie keer de League Cup. In 2015 verruilde hij Chelsea voor Arsenal. Met de ’Gunners’ won hij voor de vijfde keer in zijn loopbaan de FA Cup (2017).

„Ik heb vijftien jaar in de Premier League gespeeld en alle mogelijke prijzen gewonnen, dus ik heb alles bereikt”, aldus Cech, die 124 keer uitkwam voor de nationale ploeg van Tsjechië. Hij nam afscheid als international na het EK van 2016 in Frankrijk. „Ik zal mijn best blijven doen bij Arsenal, zodat we hopelijk dit seizoen nog een trofee winnen. Daarna ben ik erg benieuwd wat het leven buiten het voetbalveld voor me in petto heeft.”

De keeper was de eerste die iedere wedstrijd met een beschermende cap op zijn hoofd speelde. Hij besloot daartoe in 2007 nadat hij maanden moest revalideren van een schedelbasisfractuur, opgelopen in een wedstrijd tegen Reading na een botsing tegen de knie van Stephen Hunt.