Sport/Schaatsen
303057036
Schaatsen

Antoinette de Jong via pr naar tweede plaats op 3000 meter

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

CALGARY - Martina Sablikova heeft voor de 35e keer in haar fraaie loopbaan een wereldbekerrace over 3000 meter gewonnen.

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

De 32-jarige Tsjechische zegevierde op de Olympic Oval in Calgary in een tijd van 3.54,93. Antoinette de Jong eindigde keurig als tweede met een persoonlijke recordtijd van 3.56,18. De Russin Natalia Voronina pakte brons: 3.56,57.

Voor De Jong was het dit seizoen de eerste individuele medaille in het wereldbekercircuit. De 24-jarige rijdster van Jumbo-Visma stelde eind december zwaar teleur bij de NK afstanden. Ze wist zich op de individuele nummers niet te plaatsen voor de EK en WK afstanden.

Bij de NK allround vorige maand in Heerenveen nam ze revanche op zichzelf en veroverde ze haar tweede titel bij dat toernooi. In Calgary bewees de Friezin nogmaals dat ze fysiek en mentaal weer in orde is.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Ze reed nog wel een persoonlijk record: 3.57,51. Europees kampioene Esmee Visser finishte als zesde in 3.58,51 en Reina Anema belandde op de negende plaats: 4.02,36. Sablikova, wereldkampioene op de 3000 meter, verstevigde haar leidende positie in het wereldbekerklassement.

„Ik heel blij en heel tevreden met deze tweede plaats. Ik heb opnieuw laten zien dat ik het nog kan, al blijft het zonde dat ik volgende week slechts reserve ben bij de WK afstanden in Salt Lake City”, liet De Jong bij de NOS weten. „Daar moet ik best nog wel vaak aan denken, maar het is niet anders. Ik richt me nu volledig op de WK allround eind deze maand in Hamar. Ik wil er graag nog wat eerder heen om me zo optimaal mogelijk op dat toernooi voor te bereiden.”