Nieuws/Sport
304476
Sport

Ploeg Ten Hag dicht bij groepsfase Europa League

Labyad kopt Utrecht naar knappe thuiszege op Zenit

FC Utrecht viert feest na de 1-0 van Zakaria Labyad.

FC Utrecht viert feest na de 1-0 van Zakaria Labyad.

FC Utrecht heeft een even knappe als verdiende 1-0 overwinning geboekt op Zenit Sint-Petersburg. Of het genoeg is om de groepsfase van de Europa League te bereiken, wordt volgende week in Rusland duidelijk. In Sint-Petersburg moet de formatie van Erik ten Hag de zesde Europese wedstrijd van dit seizoen tot een goed einde zien te brengen.

FC Utrecht viert feest na de 1-0 van Zakaria Labyad.

FC Utrecht viert feest na de 1-0 van Zakaria Labyad.

Net als in het vorige Europese duel met Lech Poznan had Gyrano Kerk zijn ploeg een droomstart kunnen bezorgen. De jonge aanvaller opende in Polen de score, maar slaagde daar in de eigen Galgenwaard niet in. Kerk werd goed gelanceerd door Cyriel Dessers, maar nam de bal verkeerd aan en kwam daardoor niet in een lekkere schietpositie.

Misser Dessers

Het was niet de enige keer dat de thuisploeg voor rust kansrijk was, want een schot van Sean Klaiber vloog voorlangs, terwijl diezelfde rechtsback na een klein half uur spelen Dessers de bal op een presenteerblaadje gaf. Het eerste schot van de Belg was een prooi voor doelman Andrey Lunev, maar de rebound had de van NAC Breda overgekomen spits móeten maken. Dessers nam de bal echter eerst aan voordat hij de rebound in schoot, en produceerde daardoor niet meer dan een slap rollertje waarop Lunev redding kon brengen.

Zakaria Labyad kopt de 1-0 binnen.

Zakaria Labyad kopt de 1-0 binnen.

FC Utrecht dicteerde het spel, en doelman David Jensen moest vooral alert zijn bij schoten van afstand, onder meer van spits Aleksandr Kokorin. Verdediger Igor Smolnikov werd een keer aan de rechterkant gelanceerd, maar de keeper van FC Utrecht was er op tijd bij voordat de rechtsback écht gevaarlijk kon worden.

Ontploffen

Na rust stelde Labyad vanaf de punt van het strafschopgebied de Russische goalie op de proef, en Yassin Ayoub schoot recht voor het doel niet hard genoeg in om het Lunev lastig te maken. Het was uiteindelijk Labyad die een klein kwartier voor tijd de Galgenwaard liet ontploffen. Een voorzet van Kerk werd door Dessers ingekopt en nog door de keeper gered, maar die was kansloos op de rebound van Labyad, die de 1-0 in kopte.

De fans in de sfeervolle Galgenwaard hielden in de slotfase nog even de adem in toen een schot van Smolnikov net voorlangs zeilde, maar uiteindelijk gaf de ploeg van Ten Hag geen grote kansen meer weg en konden de handen trots de lucht in na het laatste fluitsignaal.