Sport/Schaatsen
30482
Schaatsen

'Ik wil me niet laten afleiden door externe factoren'

'Ik heb me erbij neergelegd'

Jan Smeekens in actie.

Jan Smeekens in actie.

Hij zegt niet afhankelijk te willen zijn van geluk. En dus maakt Jan Smeekens (29) zich volgens eigen zeggen niet druk om het feit dat de 500 meter morgen op de NK afstanden in Heerenveen voor het eerst over één omloop wordt beslist. Eigenlijk is het simpel, zegt hij met Sallandse nuchterheid. „Je moet gewoon zo hard mogelijk schaatsen.”

Jan Smeekens in actie.

Jan Smeekens in actie.

Het koningsnummer is ’in zekere zin’ een loterij geworden, zo meent ook Smeekens. De beslissing van de ISU om op titeltoernooien (WK afstanden en Olympische Spelen) de tweede 500 meter van het programma te schrappen, werd door de acteurs op z’n zachtst gezegd met argwaan ontvangen. Het verschil tussen starten in de binnen- of buitenbaan betekent op de korte schaatsafstand immers een wereld van verschil.

„Ik kan beter niet stil gaan staan bij wat ik allemaal gewonnen zou hebben als de ISU dit een paar jaar eerder had besloten”, zegt Smeekens met licht sarcasme. Op de Spelen in Sotsji won hij in 2014 de eerste 500 meter op de olympische ijsvloer van de Adler Arena, maar uiteindelijk – na twee omlopen – kreeg niet hij, maar Michel Mulder het goud omgehangen.

De NK afstanden is op nationaal niveau het eerste titeltoernooi volgens de nieuwe formule. Veel sprinters geven doorgaans de voorkeur aan starten in de buitenbaan, waardoor ze op de kruising naar hun tegenstander toe kunnen rijden en in de tweede bocht de kortste weg naar de finish hebben. Daarentegen is het op hoge snelheid moeilijker om de laatste binnenbocht te houden.

Smeekens wenst geen onnodige energie meer te verspillen aan de discussie. „Ik heb me erbij neergelegd. Ik wil me niet laten afleiden door externe factoren die je niet in de hand hebt. Bovendien zegt het ook weer niet zo heel veel. Ik heb zowel vanuit de binnenbaan als de buitenbaan Nederlandse records gereden. De 500 meter is altijd een afstand waarop veel gebeurt. Als jij geen voordeel van je tegenstander hebt op de kruising en je grote concurrent heeft dat in zijn rit wel, is dat ook oneerlijk. Weet je, uiteindelijk ben je toch op jezelf aangewezen.”