Nieuws/Sport
30485
Sport

’Nycke zou ik vergelijken met Cruijff’

Nycke Groot haalt uit.

Nycke Groot haalt uit.

Henk Groener werkte als bondscoach acht jaar met Nycke Groot. „Willem van Hanegem vergeleek haar met Messi, maar als je haar met een voetballer vergelijkt, denk ik eerder aan Johan Cruijff. Nycke voegt iets extra’s toe, die hoef je niet te sturen, zij stuurt de ploeg.”

Nycke Groot haalt uit.

Nycke Groot haalt uit.

„Ze is op dit moment misschien wel de beste speelster van de wereld, vooral omdat Nycke een complete handbalster is”, vervolgt Groener. „Als je haar naast bepalende speelster van andere landen zet, is zij zowel in de verdediging als aanval belangrijk”, weet Groener, die in oktober werd opgevolgd door Helle Thomsen.

„Nycke heeft een ongelooflijk spelinzicht”, vervolgt Groener. „Als zij niet in het veld staat, zie je dat de ploeg meer aan het breien is in de aanval. Zij ziet in een oogwenk waar de mogelijkheden liggen. Ze is doelgevaarlijk, maar als er iemand anders beter voor staat, is ze toch nog in staat om de bal af te spelen. Als je puur naar dit EK kijkt, zie je aan het aantal assists (36) en doelpunten (35) hoe belangrijk Nycke voor de aanval is. Zij is de spelbepaler, superprofessioneel en ook nog eens een geweldige teamspeler.”

Lees in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport het interview met Nycke Groot en Lonneke Sloetjes.