Sport/Tennis
305634206
Tennis

IOC-lid verbaasd over reacties op gesprek Thomas Bach en Peng Shuai, zorgen WTA blijven

Thomas Bach in gesprek met Peng Shuai.

Thomas Bach in gesprek met Peng Shuai.

Het videogesprek dat IOC-baas Thomas Bach onlangs had met Peng Shuai is voor lang niet iedereen de bevestiging dat het goed gaat met de tennisster uit China, maar volgens Dick Pound, al jaren IOC-lid, hoeven mensen zich niet langer zorgen te maken.

Thomas Bach in gesprek met Peng Shuai.

Thomas Bach in gesprek met Peng Shuai.

De 79-jarige Pound zegt in gesprek met CNN ’verbaasd te zijn’ over de reacties op de video-call die Bach had met de tenniskampioene. Volgens het IOC is Peng veilig en is ze in haar huis in Peking, maar wil ze dat haar privacy wordt gerespecteerd.

Eerder deze week hekelde Sophie Richardson, directeur van Human Rights Watch China, de rol van het IOC in de samenwerking met de Chinese autoriteiten bij de terugkeer van Peng, terwijl WTA-baas Steve Simon zei dat de tussenkomst van het IOC onvoldoende is om de zorgen over Pengs terugkeer weg te nemen. Ook uit de tenniswereld kwamen meerdere sceptische reacties op het gesprek van Peng met Bach. Ook al omdat in februari de Olympische Winterspelen worden georganiseerd in Peking en het IOC niet gebaat is bij een rel van deze omvang.

De 35-jarige Peng beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Het bericht verdween binnen een half uur en bovendien werd er naderhand lang niks vernomen van Peng. De tenniswereld oefende druk uit op de Chinese autoriteiten om aan te tonen dat Peng veilig is. Ook het Witte Huis en de Verenigde Naties vroegen China duidelijkheid te verschaffen over de status van de voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel.

Dick Pound

Dick Pound

Nadat er beelden waren verschenen van een etentje waarbij Peng aanwezig was, had Bach dus ook een gesprek van ongeveer een half uur met de tennisster, maar hoe dat gesprek tot stand kwam en wat de inhoud was, werd niet bekendgemaakt.

„Ik moet zeggen dat ik echt verbaasd ben over de reacties”, zegt Pound. „Alleen het IOC kon contact met haar leggen. Ze troffen haar aan in goede gezondheid en zagen geen bewijs van opsluiting of iets dergelijks. De video werd niet naar buiten gebracht, waarschijnlijk vanwege het privacy-aspect.”

Pound voegde er nog aan toe dat hij de call ook niet had gezien, maar dat hij vertrouwt op Bach en de twee andere IOC-leden die Peng spraken.

Zorgen bij de WTA

De mondiale tennisorganisatie WTA behoort tot de groep nog steeds „zeer bezorgd” over de situatie van Shuai. Voorzitter Steve Simon heeft twee e-mails gestuurd naar Shuai en daar ook reactie op gekregen, maar volgens de WTA waren de antwoorden van de tennisster „duidelijk beïnvloed door anderen.”

Het zorgt ervoor dat de tennisorganisatie zich nog steeds zorgen maakt om de Chinese. „Simon heeft besloten om geen contact meer te hebben via de mail, tot hij zeker weet dat de antwoorden van Peng komen en niet van mensen die haar censureren. De WTA blijft bezorgd over haar mogelijkheden om vrij, open en direct te communiceren.”