Sport/Tennis
3061850
Tennis

Japanse won vorig jaar de US Open: ’Het is mijn tijd om te stralen’

Osaka na 13 zeges op een rij ook in finale Australian Open

De Japanse tennisster Naomi Osaka heeft ook bij de Australian Open de finale gehaald.

De 21-jarige Osaka, die begin september op de US Open haar eerste grandslamtitel pakte en inmiddels 13 grandslampartijen ongeslagen is, versloeg Karolina Pliskova uit Tsjechië in de Rod Laver Arena in drie sets: 6-2, 4-6, 6-4. Pliskova had in de kwartfinale Serena Williams geklopt, na vier matchpoints van de Amerikaanse te hebben weggewerkt.

De Japanse nummer vier van de wereld neemt het zaterdag in de eindstrijd op tegen Petra Kvitova, een landgenote van Pliskova. De Tsjechische, tweevoudig Wimbledon-kampioene, maakte in de halve finale een einde aan het sprookje van de Amerikaanse Danielle Collins en haar Nederlandse coach Stijn de Gier. In de eindstrijd staat niet alleen een grandslamtitel op het spel, maar ook de eerste plaats op de wereldranglijst. De winnares neemt de koppositie over van Simona Halep.

Osaka domineerde de eerste set, die ze na een vroege break snel binnen haalde. Nadat ze Pliskova voor de tweede keer had gebroken, maakte de Japanse het af met twee aces (6-2). De winnares van de US Open plaatste in de tweede set gelijk weer een break, maar leverde vervolgens haar eigen service in. Pliskova kwam beter in haar spel en sloeg in de tiende game op de service van Osaka toe (4-6).

Vroeg in de beslissende set moest Osaka drie breakpoints voor Pliskova wegwerken. „Om eerlijk te zijn, was ik steeds zo bang als ik mijn tweede service moest slaan”, erkende de Japanse. Ze haalde haar servicegame toch binnen en wist Pliskova vervolgens te breken. Op 4-3 ’overleefde’ Osaka weer een breakpoint en even later besliste ze de partij in stijl, met haar vijftiende ace.

„Ik moest mezelf herpakken in de derde set”, zei Osaka. „Het is me weer gelukt. Misschien is dat toch de ervaring die ik inmiddels met zulke wedstrijden heb.” Osaka vond het wel jammer dat het dak van de Rod Laver Arena vanwege de hoge temperaturen in Melbourne dicht was. „Ik hou wel van de hitte. En bovendien dacht ik: het is mijn tijd om te stralen.”